Sarajevo
0

Kader Abdolah dolazi na promociju knjige 'Kuća imama'

FENA
Nakon što je dobila ekskluzivna prava za objavljivanje djela Kadera Abdolaha za BiH i Hrvatsku, izdavačka kuća "Buybook" pozvala je Abdolaha da bude gost na predstavljanju bosanskog prijevoda njegovog romana "Kuća imama", koji je prije deset dana pušten u prodaju, saopćeno je iz Buybooka.

Novi roman Kadera Abdolaha "Kuća imama", koji je u Holandiji prodat u više od 300.000 primjeraka, bit će predstavljen augusta u Bošnjačkom institutu, a potom i publici na centralnoj bini Ljetnog festivala knjige na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

Bh. čitalačka publika ovog svjetski popularnog autora poznaje po djelima "Plovidba praznih flaša", "Sokolovi" i "Klinasto pismo".

Kader Abdolah rođen je 1954. u Araku, u Iranu, pod imenom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahni. Potječe iz ugledne porodice (osnivača moderne iranske književnosti i značajnog političara). Kao student fizike u Teheranu postao je član ljevičarske političke partije koja je djelovala u tajnosti i koja se pobunila prvo protiv šaha, a potom i protiv ajatolaha. U Holandiju je doselio 1988. godine, nakon što je morao napustiti Iran. Piše na holandskom jeziku pod pseudonimom koji se sastoji od imena njegovih poginulih prijatelja – Kadera i Abdolaha.

Kuća imama je višeslojni roman o bogatstvu iranske kulture, suštini islama i nesalomivosti ljudskosti. Kader Abdolah čitatelja vodi kroz priču kao gosta jedne istaknute i moćne seneđanske porodice. Usponi i padovi ove porodice u njihovoj raskošnoj kući koja je povezana sa džamijom podudaraju se s modernom historijom Irana.