|

Kad fotografija govori: Ljepote Sarajeva i Beča kroz graciozne pokrete Zulejhe Kečo

Kad fotografija govori: Ljepote Sarajeva i Beča kroz graciozne pokrete Zulejhe Kečo
311
E. LJ.
12.7.2019. u 22:59
42
komentara
311

dijeljenja
1/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
2/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
3/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
4/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
5/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
6/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
7/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
8/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
9/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
10/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
11/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
12/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
13/16
14/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
15/16 Foto: Eugénie Sophie Berger
16/16 Eugénie Sophie Berger i Zulejha Kečo
Zulejha Kečo, najmlađa članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, je u saradnji s Eugénie Sophie Berger, fotografkinjom francusko-austrijskog porijekla, realizirala projekt "Sarajevo Ballerina". Na ovaj način su dvije umjetnice kroz čaroliju pokreta klasičnog baleta prikazale ljepotu Sarajeva i Beča.
Njihova saradnja počela je prošle godine i to, priča nam Kečo, sasvim spontano.

"Eugenie mi se obratila putem Instagrama i ubrzo smo se upoznale i pokrenule projekt 'Sarajevo Ballerina'. Živjela je nekoliko mjeseci u Sarajevu i željela je napraviti seriju urbanih baletskih fotografija koje prikazuju svu ljepotu, historiju i raznolikost Sarajeva povezanu s gracioznom umjetnošću baleta. Zajedno smo razmišljale o lokacijama pa smo tako radile šutinge na krovu Doma mladih, Baščaršiji, u starom bečkom tramvaju... Ostvarile smo divnu saradnju tako da smo pored otežavajućih okolnosti, jer su fotografije nastajale u novembru, uspjele napraviti seriju fotografija koje prikazuju Sarajevo u drugom svjetlu", rekla je Kečo.

Fotografijama iz Sarajeva htjele su prikazati gracioznost ispred poznatih obilježja grada, jer takve fotografije nisu do sada napravljene. Tako su kroz ljepotu gracioznih baletskih pokreta prikazale Baščaršiju, Olimpijski muzej, Historijski muzej, Vilsonovo šetalište, pogled s krova Doma mladih, stari bečki tramvaj... No, Eugenie se ubrzo morala vratiti u Beč gdje su ove godine nastavile realizaciju projekta započetog u Sarajevu.


"Od našeg prvog susreta se desila posebna povezanost i prijateljstvo, a pošto se Eugenie, koja je inače francusko-austrijskog porijekla, morala vratiti u Beč, nekako je bilo prirodno da projekt nastavimo i tamo. Kod fotografija iz Beča je akcent bio na tome da se prikaže lakoća pokreta, poletnost i igra prirodnom svjetlošću. Odlučile smo se za Karlov trg i Karlovu crkvu zbog impozantne ljepote, ali i zbog interesantnog prirodnog svjetla koje dopušta igru sjenama", rekla je.

Njihova saradnja rezultirala je bajkovitim fotografijama koje prikazuju ljepotu, historiju i raznolikost Sarajeva i Beča. Realizacija projekta bila je veoma zanimljiva, a naša sagovornica kaže da ih dodatno sretnim čine pozitivne reakcije javnosti.

"Ljudi su i u Sarajevu i u Beču zastajali, fotografisali ili pitali za projekt. Bili su zaista fascinirani prizorom i čitavim projektom", ispričala je.

Ljubav prema baletu vremenom je prerasla u životni pozivU svijet baleta Zulejha Kečo ušla je sasvim slučajno. Otišla je na prijemni ispit za Klavirski odsjek u Osnovnu muzičku i baletsku školu Novo Sarajevo, a neplanirano se pojavila i na prijemnom ispitu za klasični balet pa je na kraju dana bila upisana na oba odsjeka. Vremenom je ljubav prema baletu prerasla u životni poziv.

"Pošto sam zbog talenta preskočila razred klasičnog baleta, pohađala sam jednu godinu Baletni studio pri Narodnom pozorištu gdje mi je pružena prilika da učestvujem u predstavama. Nastavila sam svoje školovanje istovremeno dobijajući sve veće zadatke u predstavama, tako da sam po završetku svog školovanja postala članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta", ispričala nam je razvoj svog profesionalnog puta.

Bez obzira na to što je najmlađa članica ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, Zulejhu Kečo viđamo u svim baletnim predstavama ove pozorišne kuće.

"Veoma sam sretna zbog činjenice da sam konstantno na sceni i da imam i solo uloge. Teško mi je da nešto izdvojim jer je svaka predstava za mene posebna i svako novo iskustvo mi je dragocjeno. Od novih uspjeha navela bih predstavu 'Uspavana ljepotica' gdje sam ostvarila više solo uloga, ali i angažman i rad u Balkan Dance Projectu kojim usavršavam svoje znanje savremenog plesa i nastupam diljem Balkana te na taj način reprezentujem Bosnu i Hercegovinu na regionalnoj plesnoj sceni", rekla je.

Dan jedne balerineČinjenica je da biti balerina nije lako, a naša sagovornica kaže da njen dan počinje zajedničkim vježbama koje im pomažu da se zagriju i pripreme tijelo za naporan dan koji predstoji.


"U principu, provodim većinu vremena u baletskoj sali, tako da na kraju dana samo želim da se naspavam kako bih bila odmorna za sutrašnji dan i probe koje me čekaju", priznala je.

Ipak, dodaje da istinski voli balet te da uživa u svemu pa i u težini koju ova profesija nosi sa sobom.

"Ovaj stil života svakako nije za svakoga i ova profesija je najspecifičnija među umjetnostima zbog svoje težine, a i prolaznosti, jer je plesačka karijera ograničena starošću. Nemam baš puno slobodnog vremena, ali uvijek nastojim svoje slobodno vrijeme provesti s porodicom i prijateljima. Radujem se kad uspijem otići u prirodu i odmoriti uz dobru knjigu. Moram reći da se sve može stići kad postoji želja, ali i razumijevanje bližnjih", bila je iskrena.

Cilj joj je, kaže, što više vremena provoditi na sceni i usavršiti svoje znanje i tehniku. Upravo zbog toga raduje se radu na novoj baletnoj predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo čija je premijera planirana u novembru, kao i nastavku projekta "Sarajevo Ballerina" u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...