|

"Jutro s autorom“ svakog dana na sajmu izdavača "Knjige u nišama"

"Jutro s autorom“ svakog dana na sajmu izdavača "Knjige u nišama"
4
Klix.ba
17.11.2017. u 10:31
0
komentara
4

dijeljenja
1/5
2/5 Damir Ovčina
3/5 Ethem Mandić
4/5 Ivana Vojvodić
5/5 Tanja Mravak
S namjernom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige, kao jedinstvenoj prilici za predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca i njihovih prijevoda, izdavača i njihovih izdanja, svih pet dana Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine "Knjige u nišama" (KUN) će u salonu BKC-a svakog dana u 10:30 sati počinjati formatom "Jutro sa autorom", opuštenim razgovorima sa autorima recentnih naslova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
Sajam će programski biti otvoren u subotu, 25. novembra, razgovorom novinarke Kristine Ljevak i autora romana "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine, koji je za ovo djelo osvojio prestižnu regionalnu nagradu Mirko Kovač za 2017. godinu. U kritičkom osvrtu "Veliki roman o Grbavici", Miljenko Jergović je istakao da je djelo "Kad sam bio hodža" veliki roman one književnosti čiji se veliki romani zovu "Travnička hronika", "Prokleta avlija", "Derviš i smrt", "Hodža strah"... "

"Kad sam bio hodža nije samo važan roman o ratnoj Grbavici, on je jedan od najznačajnijih romana o ratu napisanih na našim jezicima", naglasio je Jergović.

U nedjelju, 26. novembra, ljubitelji i ljubiteljice pisane riječi moći će se upoznati sa jednim od najuspješnijih ovogodišnjih naslova u Hrvatskoj, zbirci "Naša žena". Višestruko nagrađivana autorica Tanja Mravak će u razgovoru sa Krunom Lokotarom govoriti o svojih jedanaest priča koje govore o različitim obiteljskim odnosima i njihovim akterima.

"Ova je knjiga i karta našeg patrijarhata", istakao je Kruno Lokotar koji je urednik ovog naslova.

Treći sajamski dan započet će predstavljanjem naslova objavljenih u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika. U ponedjeljak, 27. novembra, svoj debitantski roman "Knjiga moga oca" u podnaslovu "Roman o ljubavi" predstavit će crnogorski pisac Ethem Mandić, dok će o svojoj zbirci poezije "Fizis" govoriti autorica Ivana Vojvodić. Razgovore će voditi Dragana Tripković, urednica oba izdanja.

O bitnosti fotografije u procesu nastanka jedne knjige, u utorak, 28. novembra, govorit će bh. fotograf Ziyah Gafić koji je svoje fotografije izlagao u mnogim relevantnim galerijama i na brojnim festivalima fotografije poput Visa pour l’image Perpignan, Rencontres du photograhie Arles, Fovea Editions New York, Oude Kerk Amsterdam, galerija Tom Blau u Londonu, galerija Grazia Neri u Milanu, dok svoje radove redovno objavljuje i u svjetski priznatim publikacijama kao što su Amica, La repubblica, Time, Tank, Telegraph Magazine, Newsweek i L’Espresso.

Posljednjeg sajamskog dana, 29. novembra, novinari Mirnes Sokolović, Đorđe Kraišnik i Edin Salčinović razgovarat će se Almirom Kolarom Kijevskim o petogodišnjem procesu nastanka njegove treće knjige poezije "Angleter".

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) ljubiteljima i ljubiteljicama knjige Sajam će ponuditi vrlo bogat i zanimljiv program koji će uključivati promocije knjiga, predstavljanje autora, čitanja, javne razgovore i radionice, a gosti prvog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, a ulaz za sve zainteresovane građane i građanke je slobodan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.