{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jurkićeva "Visoravan u cvatu" pobjednik izbora

F
24.8.2009. u 11:15
1
1
Jurkićeva "Visoravan u cvatu" pobjednik izbora
1
Jurkićeva "Visoravan u cvatu" pobjednik izbora
Najznačajnije djelo eminetnog bh. slikara Gabrijela Jurkića "Visoravan u cvatu", pobjednik je “izbora” koje su organizirali Studio Lisica i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine.
U okviru projekta "Pogledaj me: Izbori", koji je počeo 7. augusta posjetioci novopokrenute web stranice Umjetničke galerije BiH imali su priliku između 10 slikara i njihovih djela izabrati jedno djelo koje će biti izloženo u Galeriji.

Kanidati za koje se moglo glasati su: Vojo Dimitrijević, Behudin Selmanović, Gabrijel Jurkić, Roman Petrović, Đoko Mazalić, Petar Šain, Bekir Misirlić, Ismet Mujezinović, Jovan Bijelić, Branko Radulović.

Projekt i izložba "Pogledaj me: Izbori" direktno poziva društvo da preispita vlastiti stav prema umjetničkom blagu Bosne i Hercegovine.

Ujedno ovim projektom se promovira i web stranica Galerije, www.ugbih.ba.

Putem ove web stranice zainteresovani ljubitelji likovne umjetnosti mogu glasati za neka od najvrednijih umjetničkih djela bh. umjetnika koja se čuvaju u depoima Galerije.

Glasanje na web stranici www.ugbih.ba počelo je 7. a završilo 22. augusta. Djelo Gabrijela Jurkića bit će postavljeno u Umjetničkoj galeriji BiH u srijedu. Postavka će trajati samo 24 sata.

"Visoravan u cvatu" se smatra najznačajnijim djelom Gabrijela Jurkića u kojem je portretirao svu ljepotu Kupreške visoravni tokom ljetnih mjeseci.

Ovo se djelo umjetnosti danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Projekt je realiziran uz pomoć Patton Sustainable Trust Fondacije iz Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: