Kultura
61

"Julie Cezar" u Sarajevu: Šta biste uradili kada biste uvidjeli da se država kreće ka tiraniji?

Piše: El. B.
Predstava "Julie Cezar"
Predstava "Julie Cezar", u adaptaciji i režiji srbijanskog režisera Kokana Mladenovića, prošle je godine naišla na mnoge prepreke, ali je na kraju ipak zaživjela. Sporna je bila zbog kritike aktuelne vlasti i politike na Balkanu. Ovog mjeseca priliku da je pogleda ima sarajevska publika.

Predstave Kokana Mladenovića, srbijanskog režisera "bez dlake na jeziku", dokaz su da pozorište i kultura na ovim prostorima nisu neovisni i da su pod snažnim utjecajem politike. Mladenović je prošle godine u ovo doba bio u žiži javnost zbog predstave "Julie Cezar" kojoj su, zbog kritike aktuelne vlasti, vrata beogradskih pozorišta bila zatvorena.

Mjesto koje je pokazalo da drži do kulture i koje je nezavisno od političkog utjecaja bio je Centar za kulturu u Svilajncu gdje je održana premijera ove predstave.

Iako je bila "trn u oku" srbijanskoj vlasti predstava je na kraju ipak zaživjela.

Beogradska premijera predstave "Julie Cezar" upriličena je tek 14. decembra prošle godine u Zvezdara teatru, a popraćena je snažnim ovacijama.

Sarajevska publika će dvije noći zaredom, 29. i 30. novembra, imati priliku pogledati ovu predstavu u Narodnom pozorištu.

Ovo Šekspirovo djelo, napisano prije 400 godina, prilagođeno je društvenim prilikama u Srbiji, ali i susjednim državama.

Kokan Mladenović za Klix.ba kaže da je predstava naišla na takve stavove i bila nepoželjna, jer otvoreno govori o uzurpaciji demokratije, o tiraniji jednog čovjeka koji uništava demokratski poredak jednog društva i o tome da svaka revolucija i svaka društvena promjena na kraju ne dovedu do boljitka za sve, nego do puke zamjene duštvenih elita.

"U tim su se stihovima prepoznali mnogi, ne samo u Srbiji nego i u regiji. Što se Srbije tiče, očigledno je da je naš aktuelni vladar Vučić našao sebe u tim stihovima pa je predstava imala mnogo problema da uopće nastane, ali mi igramo gdje god nam se ukaže prilika", rekao je Mladenović.

Glavne uloge u predstavi tumače braća Segej i Branislav Trifunović, koji su istakli da nije bilo nijednog razloga da se Kokanova predstava ne prikaže u Beogradu. Sergej je ranije rekao da je apsurd to što pozorišta tehnički nisu smjela dati podršku predstavi.

U predstavi igraju i Saša Torlaković, Jelena Minić, Marko Marković i kompozitorica Irena Popović koja učestvuje kao izvođač u predstavi.