1. jula
11

Juli u znaku festivala "Baščaršijske noći 2018." koji će biti otvoren koncertom Sarajevske filharmonije

Klix.ba
Festival "Baščaršijske noći 2018.", jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u BiH, bit će otvoren u nedjelju, 1. jula traidicionalnim koncertom Sarajevske filharmonije koji će biti održan u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Ovogodišnji koncert će biti u znaku saradnje sa umjetnicima iz Makedonije. Uz Sarajevsku filharmoniju, kao gosti će nastupiti solisti iz Makedonije - Nade Talevska- Spasovska, sopran i Nikola Stojčeski, tenor. Orkestrom će dirigovati Ivan Eminović (Makedonija). Naši i umjetnici i vokalni solisti iz Makedonije predstavit će se izborom popularnih valcera, opernih arija i kompozicija velikih svjetskih autora.

Tokom Festivala "Baščaršijske noći 2018" građanima Sarajeva, gostima i stranim posjetiocima će se tokom jula predstaviti izvođači iz velikog broja zemalja. Učestvovat će u zanimljivim kulturnim programima na različitim lokalitetima u gradu: Velika dvorana i galerija BKC-a, Trg Oslobođenja, Plato ispred BBI centra (Trg djece Sarajeva), Dom Oružanih snaga BiH, Velika avlija Laure Papo Bohoreta (Muzej Jevreja), trgovi i ulice Sarajeva.

Bit će održano 18 programa na kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Španije, Turske, Italije i SAD-a.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti (klasična, pop, rock i jazz muzika, pozorišne predstave, savremeni ples i moderni balet, koncerti folklornih ansamblova te različiti muzičko-scenski programi za djecu ). Na ovaj način festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju već punih 23 godine upotpunjuje.

Na ovogodišnjem festivalu nastupit će Bajaga i Instruktori, Ahmet Erdogdular, Biljana Krstić, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Marko Louis, jazz sastav iz Makedonije Goce Stevskovski septet, Nina Kraljić, Sanel Marić Mara, Sonja Radojković. Osim toga, bit će upriličeni performansi "Balkan Dance Project Vol 3", "Veče folklora Bosne i Hercegovine", "Noć sefardske kuhinje i sefardske romanse" te pozorišne predstave "Narodni poslanik" , "Čudovište iz pozorišta i lutkarova djecA", "Lakonoga u čarobnoj šumi" I "Deportacija".

Ulaz je slobodan za sve programe, osim za predstavu "Narodni poslanik" (za predstavu "Narodni poslanik" ulaznice se prodaju na portirnici BKC-a po cijeni od 10 i 15 KM). Zbog ograničenog broja mjesta, za programe koji će se održavati u velikoj dvorani BKC-a preuzimat će se besplatne ulaznice na portirnici BKC-a.

Pregled cjelokupnog progama festivala se može pogledati na zvaničnoj web stranici.

Pokrovitelj Festivala Baščaršijske noći 2018. je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.