6. decembra
22

Jubilarno 20. Annale crteža Grand Prix Mostar 2019. u Centru za kulturu

E. Lj.
Jubilarno 20. Annale crteža Grand Prix Mostar 2019. bit će otvoreno u mostarskom Centra za kulturu u petak, 6. decembra, u 19 sati.

Annale crteža je značajna likovna manifestacija selektivnog tipa na kojoj pravo učešća imaju svi članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Herecgovine (ULUBIH).

Pedeset tri umjetnika su poslala radove na ovogodišnji konkurs. Riječ je o recentnoj produkciji nastaloj tokom ove godine.

"Ono što odlikuje ovu postavku jeste prisustvo umjetnika različitih generacija te stilskih izraza i pravaca. Tu su mladi koji počinju svoju izlagačku aktivnost i kojima tek predstoje godine rada, otkrivanja i izgradnje sopstvene likovne poetike i izraza. Oni imaju priliku izlagati uz starije kolege koji su svoj likovni izričaj u različitim tehnikama već davno izgradili i crtež doveli do perfekcije", saopćili su organizatori.

Različiti su motivi i tehnike - pojedini radovi nas uvode u svijet tame, mračne, apokaliptične atmosfere. Na taj svijet se nadovezuju kompozicije sa univerzalnim mitološkim scenama ili predlošcima iz oblasti fantastike. Neka druga djela nas opet podsjećaju na činjenicu da je Bosna i Hercegovina sa svojom bogatom istorijom i kulturnim naslijeđem, svojim legendama nastalim unutar njih, neiscrpan izvor inspiracije.

Na brojnim aktovima i portretima je predstavljena žena kao motiv- njena snažna i eruptivna energija sa izraženom senzualnošću i diskretnom erotskom notom.