Inovativni pristup
19

Jubilarni 60. MESS tokom cijele godine donosi predstave svakog mjeseca

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako je pandemija koronavirusa utjecala na otkazivanje brojnih kulturno-umjetničkih događaja, ovogodišnji 60. jubilarni MESS festival će uz centralnu temu "Nostalgija za budućnošću" ipak biti održan na inovativni način.

Organizatori najstarijeg festivala u Jugoistočnoj Evropi odlučili su na kreativan način prilagoditi koncept jubilarnog MESS-a tako što će cijelu godinu publici poklanjati različite predstave.

Festival će započeti u septembru 2020. godine predstavnom Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Andrije Žoldaka. Potom je u oktobru planiran svečani program povodom 60. godišnjice MESS-a, te do početka narednog, 61. festivala, svaki mjesec će se održavati po jedna ili više najavljenih predstava iz programa festivala. To znači da će publika moći uživati u bogatom teatarskom programu od septembra ove godine do oktobra 2021. godine.

"Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti realizirati ono što smo najavili. Ovako se vidi da je ono što smo mi obično radili u sedam, osam dana, ustvari program koji je moguće realizirati tokom cijele godine", kazao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Nihad Kreševljaković (Foto: D. S./Klix.ba)
Nihad Kreševljaković (Foto: D. S./Klix.ba)

U septembru će ispred Narodnog pozorišta Sarajevo biti održana italijanska predstava "Moby Dick". Također je u ovom mjesecu planirana izložba o 60. godina MESS-a na kojoj će prvi put biti prezentirani arhivski materijali o svemu što se dešavalo u 60 godina postojanja festivala. U oktobru će biti publiciriana i monografija o 60 godina festivala.

Termini predstava će biti najavljivani svakog mjeseca s obzirom da sve zavisi od situacije u zemljama odakle dolaze glumci i reditelji.

Direktor MESS-a istakao je da su mnogo toga planirali za ovaj festival, ali da su se morali prilagoditi trenutnoj situaciji.

"Moto koji smo ranije najavili, 'Nostalgija za budućnošću', ostaje kao naša želja za budućnošću kada će sve biti drugačije, kada će nas poslovi kojima se bavimo puno više ispunjavati srećom, a ne konstantnom zebnjom. Suočeni s posljedicama pandemije, kako zdravstvenim rizicima, tako i finansijskim poteškoćama, ekipa MESS-a pronašla je inovativan pristup da 60. MESS ipak učine posebnim događajem", rekao je Kreševljaković.

U odnosu na probleme koje je prouzrokovala ova situacija, Direkcija festivala odlučila je objaviti i Javni produkcijski Poziv "Platforma MESS 60" s ciljem spajanja produkcijske funkcije Scene MESS sa festivalskom, što će biti prilika bh. umjetnicima/ama da se predstave kreativnim projektima. Ovaj Poziv omogućit će realizaciju projekata koji bi pozorište nakon pandemijskog iskustva trebali učiniti prostorom intenzivne razmjene, na fonu historije istraživanja scenskog jezika festivala MESS.