{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jubilarni 50. teatarski festival MESS uz vrhunsku produkciju

F
18.9.2010. u 13:24
0
0
Jubilarni 50. teatarski festival MESS uz vrhunsku produkciju
0
Jubilarni 50. teatarski festival MESS uz vrhunsku produkciju
Internacionalni teatarski festival MESS 2010, jubilarni, pedeseti po redu, koji će biti održan od 15. do 31. oktobra ove godine, najavljen je u subotu na pres-konferenciji u Sarajevu.
S naglaskom na jubileju, direktor Dino Mustafić najavio je ovu smotru kao pedesetogodišnji kontinuitet u kulturi, ne samo Sarajeva nego i cijele Bosne i Hercegovine, koja njeguje vrhunsku teatarsku produkciju internacionalnog sadržaja.

Prema njegovim riječima, bit će to relaksirajuće, svečarsko druženje s teatarskom umjetnošću, što znači da neće imati takmičarski karakter niti dodjelu nagrada najboljim autorima s obzirom na ovogodišnji značajni jubilej najstarije smotre ove vrste na Balkanu.

Novina je i što će festivalski program Future MESS, kao jedan od dosadašnjih unutrašnjih sadržaja, od iduće godine prerasti u posebni festival, ali propratni, uporedni sa "starim" te biti njegova "najjača opozicija" kako se slikovito izrazio Mustafić.

Cilj najavljenog novog projekta je da mladi stvaraoci i njihove predstave, među kojima ima i studentskih, dobiju priliku za posebno predstavljanje jer se među njima kriju umjetnici koje će publika viđati dugo i kasnije.

Dino Mustafić je na pres-konferenciji izdvojio u najavi ovogodišnjeg programa više autora i njihovih pozorišnih ostvarenja s evropskih i regionalnih prostora.

Među mnogima od njih su evropski reditelj Bob Wilson i predstava u kojoj on i glumi "Krapp's last tape" u izvedbi pozorišta Change Performing Arts, belgijski reditelj Matthias de Koning s pozorištem TG Stan i predstavom "Sauve qui peut", Čeh Viliam Docolomansky i njegova već nagrađivana predstava "Čakonica u izvedbi Farm in the cave pozorišta , "kao i Nijemac Frank Castorf s predstavom "Kean" i teatrom Volksbuhne Am Rosa Luxemburg Platz.

Od regionalnih umjetnika te njihovih ostvarenja, Mustafić je najavio između ostalih hrvatskog reditelja Boruta Šeparovića i predstavu u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih "Generacija 91-95.", zatim Slovenca Olivera Frljića i pozorište SMG Ljubljana s predstavom "Proklet naj bo izdajalec svoje domovine" te srbijansku rediteljicu Ivu Milošević s Ateljeom 212 i predstavom "Proslava".

Publika će vidjeti i prvu reprizu predstave srbijanskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Elijahova stolica" u kojoj glavnu ulogu igra Maja Izetbegović.

Jubilarni 50. MESS će u okviru programa namijenjenog namlađoj publici imati između ostalih sadržaja nastup
bosanskohercegovačkog Pozorišta mladih s predstavom Lajle Kaikčije "Crvenkapica na tačke, naopačke" te slovenačkog pozorišta SNG s prestavom "Pravljica o caru Saltanu" Nataše Matjašec Rošker.

U takozvanom festivalskom Off programu Dino Mustafić je najavio i filmske sadržaje te panel diskusiju "Otpor u umjetnosti" s učesnicima regionalnim autorima koji su otvorili osjetljive političke, socijalne i ekonomske teme u svojim sredinama.

Dio festivalskog programa bit će izveden u Zenici a organizatori će pokušati da jedan dio sadržaja naročito iz dječijeg programa bude izveden u sredinama u kojima nije tradicionalno razvijen teatarski život.

Sve predstave na jubilarnom MESS-u bit će titlovane na bosanski i engleski jezik.

Očekuje se između 600 i 700 učesnika, gostiju i novinara.

"Ovogodišnji festival ima na raspologanaju najmanji budžet dosad, oko 250.000 eura", rekao je Dino Mustafić na pres-konferenciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: