Kultura
126

JU Biblioteka Sarajeva od ove godine dodjeljivat će nagradu "Nedžad Ibrišimović"

Klix.ba
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
S ciljem promoviranja kulture čitanja i njegovanja uspomene na velikog bosanskohercegovačkog književnika, Javna ustanova (JU) Biblioteka Sarajeva u saradnji s Legološkim društvom Bosne i Hercegovine, ustanovila je nagradu "Nedžad Ibrišimović".

Nagrada će se dodjeljivati državljanima Bosne i Hercegovine za jednu od tri kategorije i to najčitaniji domaći savremeni pisac u toku kalendarske godine, na osnovu podataka iz pozajmnih odjeljenja JU Biblioteke Sarajeva.

Nagrada će se dodijeliti i korisniku koji je, na osnovu podataka iz pozajmnih odjeljenja, u toku kalendarske godine pročitao najviše knjiga.

Donator najvrjednije biblioteke ili raritetne knjige JU Biblioteci Sarajeva, prema stručnoj procjeni također će dobiti nagradu "Nedžad Ibrišimović".

Nagrada će se dodjeljivati svake godine 20. oktobra, na dan rođenja Nedžada Ibrišimovića.

Ibrišimović je rođen u Sarajevu, a odrastao je u Žepču. Preminuo je 2011. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada, poput Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, nagrade Društva pisaca, Bošnjačke zajednice Preporod, nagrade Hasan Kaimija. Za djelo "Vječnik", koje je izašlo 2005. godine, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine kandidovalo je Ibrišimovića za Nobelovu nagradu.

Roman "Vječnik" je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev "Derviš i smrt".