Promocija romana
0

"Još jedna pjesma o ljubavi i ratu“

Sarajevo-x.com
U utorak, 2. decembra 2008. godine, u 19 sati, u prostoru Art Depoa Ars Aevi u Centru Skenderija bit će održana promocija romana "Još jedna pjesma o ljubavi i ratu“ Mirsada Sijarića izdavačke kuće Connectum. Roman će promovirati Ferida Duraković, Enver Kazaz i Muhamed Dželilović.

Radnja romana "Još jedna pjesma o ljubavi i ratu" u širem hronološkom smislu obuhvata period posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, 1992-1995. godine, a u užem, vrijeme od trenutka javnog objavljivanja vijesti o postojanju masovnih grobnica pa do prestanka obavljanja političkih i javnih funkcija glavnog lika romana - Radovana Karadžića. Tekst se može shvatiti i kao, dijelom na faktima i dijelom na imaginaciji, napisana biografija ili ispovijest glavnog lika, bez stvarne ambicije da to zaista i bude. Ostali likovi (vojnik-student, žena-ljubavnica, općinski službenik, general, drugi oficiri i vojnici) javljaju se povremeno i njihova karakterizacija se gradi kroz cjelinu teksta, a da pri tome standardan hronološki slijed, bez namjere da to preraste u stilističku vježbu, nije poštovan.

Mirsad Sijarić je rođen 20.08.1970. godine u Sarajevu, BiH, gdje je 1997. diplomirao na Filozofskom fakultetu, odsjek historija. Zaposlen je u Zemaljskom muzeju BiH, trenutno na mjestu kustosa – arheologa za kasni srednji vijek. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je postdiplomski studij iz arheologije (2004), gdje trenutno pohađa i doktorski studij. Autor je više naučnih radova iz polja srednjovjekovne arheologije. Do sada je objavio dvije zbirke poezije: "Orao" (Obala Art Centar, Sarajevo, 1995) i "Raskrečeni Sabuhi" (Samizdat, Sarajevo, 1998), od kojih je prva prevedena na mađarski jezik i objavljena u Budimpešti 1995. godine. Pjesme iz ovih zbirki su pojedinačno prevođene i objavljivane u književnim časopisima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu na engleskom, njemačkom, talijanskom i mađarskom jeziku, te uvrštavane u više antologija i izbora poezije. Ovo je njegov prvi roman.