Kultura
0

Još jedna nagrada za Bosansko narodno pozorište Zenica

FENA
Na ovogodišnjoj svečanoj dodjeli nagrada Sarajevske zime, ansamblu predstave "Mali princ" u režiji Miroljuba Mijatovića pripala je nagrada Srebrna pahuljica u kategoriji najboljeg programa za mlade.

Predstava koja je premijerno izvedena u 63. umjetničkoj sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bila je uvrštena u program za mlade u sklopu XXIX Međunarodne manifestacije Sarajevska zima 2013.

Režiju i adaptaciju ove predstave, koja je premijernu izvedbu imala u prošloj, 63. umjetničkoj sezoni, potpisuje Miroljub Mijatović, a uloge tumače mladi polaznici Dramskog studija BNP-a. Premijernom izvedbom predstave obilježeno je 70. godina od objavljivanja čuvene novele i 62. rođendan Dječije scene.

Predstava "Mali princ" BNP-a se korištenjem simbola bavi adolescentima, odrastanjem i problemima i prvim iskušenjima sa kojima se susreću mladi, traganjem za identitetom, prilagođavanju svijetu koji nije ni najmanje naklonjen sanjarima, svijetu u kojem brojke i materijalno posjedovanje puno više znače od moralnih i duhovnih vrijednosti, što je naišlo na prepoznavanje od publike, ali i selektora i stučnog žirija Festivala koji se već 30 godina u kontinuitetu održava u Sarajevu, saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.