{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


John Scofield dolazi u Sarajevo

7.10.2013. u 08:18
0
1
John Scofield dolazi u Sarajevo
0
John Scofield dolazi u Sarajevo
Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo predstavit će 6. novembra u Bosanskom kulturnom centru ljubiteljima jazza uvijek dragog gosta festivala, američkog gitaristu Johna Scofielda.
Scofielda, uz Pata Methenyja i Billa Frisella, smatraju najznačajnijim gitaristom današnjeg jazza. Iako je već četvrtu deceniju iznimno važno ime na muzičkoj sceni, Scofieldov uticaj je kako vrijeme prolazi sve veći.

Nadahnut rock i blues gitaristima, gitaru počinje svirati u 11. godini. Debitira nastupajući sa Chetom Bakerom, potom snima sa Charlesom Mingusom te se priključuje kvartetu Garyja Burtona. Svjetsku slavu je stekao snimajući albume sa Milesom Davisom na kojima je bio i autor mnogih kompozicija. S Milesom je svirao i svjetske turneje.

Tokom karijere Scofield je svoje tradicionalno jazz naslijeđe upotpunjavao funky električnom glazbom i stalno bio otvoren za različite stilove te je muzika ovog majstora improvizacije na razmeđu jazza, funka i r’n’b-a. U prosjeku svira 200 koncerata godišnje sa različitim vlastitim grupama, a ostatak slobodnog vremena provodi kao predavač na njujorškom univerzitetu.

Ulaznice za koncerte 17. Jazz Festa Sarajevo 2013 možete rezervirani na www.jazzfest.ba.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: