Kultura
0

John Malkovich u Sarajevu

SFF
John Gavin Malkovich, dva puta nominiran za Oscara, jedan od vodećih glumaca njegovog vremena stigao je u subotu u Sarajevo.

John Malkovich predstavlja jednu od najvažnijih ličnosti svjetske kinematografije. Poznat je po svojoj ledenoj smirenosti, a na svjetsku filmsku scenu probio se sjajnom karakterizacijom spletkarskog lika Vicomtea de Valmonta u filmu Dangerous Liaisons (Opasne veze).

U svom prvom dugometražnom filmu „Pieces of the Heart“ (1984) nominiran je za Oscara za najboljeg sporednog glumca. Jedna od njegovih najboljih uloga u osamdesetim je bila uloga ratnog zarobljenika u Spielbergovom filmu "Empire of the Sun" (1987). Drugu nominaciju za Oscara, Malkovich je dobio za ulogu u filmu “In the Line of Fire” (1993). Zanimljivo je da je Malkovich 1999. godine glumio čak samog sebe u filmu Spikea Jonzea "Being John Malkovich", za koju je osvojio i nagradu New York Film Critics Circle za najbolju sporednu ulogu.

John Malkovich je prvi specijalni gost 10. Sarajevo Film Festivala na kojem će predstaviti svoj režiserski prvijenac "Dancer Upstairs", u sklopu Open Air programa. Film o detektivu Agustinu Rejasu, čovjeku koji se nada nemogućoj ljubavi u nemogućem svijetu, prikazuje se u subotu u 20:30 sati u kinu Metalac.