{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


John Cooper: Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni

25.9.2013. u 09:47
0
0
John Cooper: Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni
0
John Cooper: Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni
John Cooper, direktor Sundance Film Festivala
John Cooper, predsjednik prestižnog nezavisnog Sundance Film Festivala, nije štedio riječi hvale na račun bh. filmova i reditelja.
U razgovoru za Reuters, Cooper je kazao kako su Balkan i Centralna Evropa plodno tlo za filmsku industriju i do sada su dali izrazito talentovane mlade reditelje, čiji su filmovi privukli interes slavnih holivudskih i evropskih filmadžija.

"Sarajevo radi dobar posao na svjetskoj filmskoj sceni", kazao je Cooper, koji je u BiH došao kako bi predstavio program Film Forward, čiji je cilj unapređenje rada filmskih stvaralaca i umjetnika širom svijeta.

"Sarajevo je posebno fascinantno zbog svoje bogate filmske historije", dodao je predsjednik prestižnog nezavisnog Sundance Film Festivala u intervjuu za Reuters.

Osim u BiH, ovaj program, u okviru kojeg se predstavljaju najbolji filmovi Sundance Film Festivala, ove godine je boravio u Meksiku, Kini, Kolumbiji i Jordanu.

"U ovom trenutku pravite historiju u Sarajevu sa programom reditelja Bele Tarra i sa ostalim ovdašnjim rediteljima koji su imali određen uspjeh", kazao je Cooper misleći na međunarodni filmski program koji vodi renomirani mađarski režiser.

On je dodao da su se na dolazak u BiH odlučili nakon razgovora sa rediteljicom Jasmilom Žbanić prošle godine na Sundanceu.

"Veoma mi je drago vidjeti ovdje mlade filmadžije, susresti se sa njima, govoriti im o tome šta Sundance Film Festival može značiti za njihovu karijeru, pokušavajući se uvjeriti da su inspirisani za filmove, za inovacije i velike priče", dodao je Cooper.

BiH je bila inspiracija za neke holivudske zvijezde, kao što je Angelina Jolie, koja je snimila film "U zemlji krvi i meda" baziran na bosanskoj priči i ratnom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: