Kultura
415

Jim Marshall: Sarajevo je moj dom, gradu koji je svjetlo koje se ne gasi poklanjam izložbu

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Fotograf Jim Marshall, Škotlanđanin koji živi i radi u Sarajevu, 6. aprila u Galeriji Boris Smoje predstavit će svoju izložbu fotografija pod nazivom "There is a light that never goes out". Kako je kazao, to je njegov poklon gradu koji mnogo voli i koji smatra svojim domom.

Izložbom "There is a light that never goes out" Marshall će pokazati Sarajevo u različitim bojama i pod različitim svjetlom.

"Ovom izložbom želim pokazati Sarajevo u živim bojama, iz mnogo uglova. Fotografije su snimljene neposredno prije izlaska sunca, neposredno nakon zalaska sunca, iz neobičnih perspektiva, odnosno s visine. Tu su fotografije Sarajeva okupanog prekrasnim jutarnjem suncem, ali i fotografije grada obavijenog smogom i skrivenog zimom", ispričao je Marshall za Klix.ba.

Istakao je da je izložba njegov poklon Sarajevu za rođendan, 6. april i da njome slavi Sarajevo, ali je ujedno i lična ljubavna priča.

"Fotografije predstavljaju Sarajevo u kojem prošlost i sadašnjost žive jedna uz drugu, ali prikazuje i grad koji je opstao i ostao grad ljepote i čuda - svjetlo koje se nikad ne gasi", kazao je poznati fotograf koji je u Sarajevo došao 1995. godine, tu pronašao svoju ljubav, suprugu Adisu, i zauvijek ostao.

Fotografije koje će biti predstavljene na izložbi su načinjene u ljeto i zimu prošle godine.

"Sarajevo smatram svojim domom, više nego bilo koji drugi grad, pa čak i više od onog u kojem sam odrastao. To je beskrajno inspirativan grad koji sam upoznao u njegovim najgorim, ali i najboljim vremenima. Naravno, kao i svi ostali stanovnici ovog grada, i ja se ponekad žalim, pogotovo zbog političke situacije, no svako ko me poznaje zna da ja strastveno volim ovaj grad i da ću ga uvijek voljeti", kazao je Marshall.

Foto: Jim Marshall
Foto: Jim Marshall
Istako je da je za njega čast da Sarajevo naziva svojim domom te da mu je isto tako velika čast što će svoje fotografije 6. aprila predstaviti u Galeriji Boris Smoje, mjestu prijateljstva, smijeha i inspiracije.

"Ova izložba je jedan vid mog poklona Sarajevu i mojim sugrađanima. I Bez obzira na sve vrijeme, energiju i predanost koje sam posvetio ovom gradu tokom svih ovih godina, mislim da nikada neću biti u mogućnosti da mu pružim onoliko koliko je on meni pružio. Fotografije koje ću predstaviti su pravi primjer, jer u suštini, one su poklon Sarajeva meni i poklon svakome ko ih vidi", istakao je poznati fotograf.

Marshallove fotografije poznate su po tome što uvijek otkrivaju neki skriven, ali veoma značajan detalj Sarajeva, nešto što promakne i ljudima koji su rođeni i odrasli u ovom gradu.

"Mnogi ljudi su to rekli za moje fotografije, a to je, naravno, veliki kompliment za mene kao fotografa. Svjestan sam da moj pogled na Sarajevo nije tipičan, ali ni moja veza sa Sarajevom nije tipična. Prva sjećanja vezana za Sarajevo su mi sjećanja na grad pod opsadom. Tada sam, kao i svi ostali, gradom hodao prolazeći kroz neke uličice i prečice iza zgrada, jer nisam mogao proći glavnim ulicama. Živio sam u Sarajevu više od godinu dana kada sam prvi put prošao Grbavicom i Vilsonovim, a tek nakon nekoliko godina života u Sarajevu prvi put sam se popeo na Trebević", ispričao je Masrhall.

Upoznavajući glavni Grad BiH na taj način, smatra da je naučio kako da primijeti detalje skrivene u Šeheru.

"U Sarajevu koje sam prvo upoznao morao si obratiti pažnju na detalje ili si mogao lako poginuti. Tako da to što obraćam pažnju na sitne detalje jeste rezultat načina na koji sam upoznavao grad, stasavao s njim i volio ga. I naravno, to je postao način na koji ja komuniciram s gradom, iskazujem svoju ljubav, to je dio beskrajnog razgovora između mene i mog usvojenog rodnog grada", kazao je Jim Marshall.

A, kolika je zapravo ta ljubav možete otkriti ukoliko posjetite izložbu fotografija 6. aprila u Galeriji Boris Smoje.