U petak u GSU Brodac
26

Jim Marshall pripremio novu izložbu "Dezintegracija": Blijeda obećanja i sumorna stvarnost politike

Klix.ba
Fotograf Jim Marshall iz Škotske koji već godinama živi i radi u Sarajevu, organizuje prvu samostalnu izložbu pod nazivom "Dezintegracija" u Galeriji savremene umjetnosti Brodac u Sarajevu 5. oktobra.

Ovo je njegova prva samostalna izložba od 2015. godine. Na izložbi je radio tri godine, a predstavlja dezintegraciju postera političkih kampanja na području sarajevskih općina kao metafore za blijeda obećanja i sumornu stvarnost politike u Sarajevu i ostalim dijelovima BIH.

"Politika je šu biznis za ružne ljude", poručio je Marshall ovom izložbom.

Jim Marshall došao je iz Škotske u Mostar u jesen 1994. godine. Planirao je ostati tri sedmice, a danas mu je Bosna i Hercegovina dom. U februaru 1995. godine je iz Mostara preselio u Sarajevo. Oženjen je bh. državljankom s kojom ima sina, a bavi se fotografijom.

Dobitnik je grupne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, uz Tima Clancyja.

Ovaj vizuelni umjetnik i fotograf je svoje radove predstavio na 11 samostalnih izložbi i velikom broju kolektivnih. Svoju kolekciju "15 godina" poklonio je Historijskom muzeju BiH i ona je postala stalna postavka ove kulturne institucije. Osim ove, jednom godišnje se izlaže i njegova postavka "Sklonište".

Njegovi radovi su nedavno bili izloženi u Milanu i Veneciji, dok je njegova dokumentarna fotografija objavljena u velikom broju međunarodnih i domaćih publikacija.

Marshall je i veliki humanitarac, pa je tokom 2014. godine zajedno sa Clancyjem pomagao izbjeglicama koje su bile u izbjegličkim kampovima u Grčkoj.