Međureligijski koncert u Chicagu
0

Jevreji i muslimani slave 500 godina zajedničke historije u BiH

Klix.ba
Na američkoj premijeri muzičkog djela "Muslimani" Josipa Slavenskog, orkestru dvorane Lincolnwood, koji se nalazi pod upravom organizacije Američki muzički festivali, će se, kao vokalni solista, pridružiti imam Senad Agić. Premijera će se održati 2. septembra u Američkom islamskom koledžu u Chicagu.

Na koncertu će govoriti i rabin Neil Brief, koji će izvesti djelo "Shtetl Scenes" Ilyje Levinsona, djela Johna Williamsa iz filma "Munich", tradicionalne bosanske sevdalinke, a nastupit će i hor Syntagma Musicum iz Chicaga.

Koncert zajedno organizuju Američki bošnjački islamski centar, Jevrejsko vijeće za urbane poslove i organizacija Američki muzički festivali.

Jevreji i bosanski muslimani dijele zajedničku historijsku vezu. Početkom inkvizicije u 15. stoljeću, mnogi jevreji su svoj novi dom našli u Bosni i Hercegovini. Zajedno su patili pod nacističkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata, a 50 godina kasnije nad Bošnjacima je počinjen genocid, prvi u Evropi nakon holokausta.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu se ponosno pokazuje Hagada pisana na hebrejskom jeziku, to je jedna od najljepših knjiga svoje vrste, a datira iz 15. stoljeća, kada je iz Španije donesena u Bosnu i Hercegovinu. Jedna kraj druge stoje sinagoga i džamija i tako podsjećaju na mirni suživot koji su stoljećima vodili jevreji i muslimani.

Ovo prijateljstvo je dovelo do razvoja sevdaha, koji kombinuje narodne elemente sefardskih, balkanskih i arapskih tradicija.

Američki bošnjački islamski centar u Chicagu je dio Islamske asocijacije Bošnjaka Sjeverne Amerike. Od 2003. godine, ova asocijacija se proširila i sada uključuje više od 50 džamija i islamskih centara. Ovo udruženje predstavlja više od 200.000 bosanskih muslimana.

Jevrejsko vijeće za urbane poslove je veoma aktivno u izgradnji dugoročnih, dubokih i održivih veza između jevrejskih i muslimanskih zajednica. Te veze pomažu nestajanju barijera kao što su netrpeljivost i nerazumijevanje, te razvijanju uzajamnog poštovanja.