Kultura
0

"Jesenja sonata" u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje

FENA
Slovensko ljudsko gledališče Celje u subotu navečer će na sceni Narodnog pozorišta, gostujući u okviru Festivala "Sarajevska zima", izvesti dramu "Jesenja sonata" Ingmara Bergmana, s rediteljskim potpisom Janeza Pipana.

Riječ je o porodičnoj drami koja pripovijeda priču o svjetski poznatoj pijanistici Charlotti, koja je svoj porodični život, prije svega odnos s kćerkama, podredila karijeri.

Kako su danas pojasnili na konferenciji za medije u Sarajevu glumci - Lučka Počkaj, Pia Zemljič, Barbara Medvešček i Bojan Umek, drama je puna emocija i prikazuje ustvari napetost u porodici te majčino zanemarivanje djece zbog karijere.

Reditelj Janez Pipan istaknuo je da je drama rađena prema pisanom a ne filmskom scenariju i da "Jesenja sonata" daje odgovor kakva treba biti drama danas.

Kako je dodao, izvrsni psihološki portreti ljudi i neraščišćena prošlost podloga su za vrlo aktuelne drame, a baš takva je i "Jesenja sonata"

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovao je i slavni kantautor Ibrica Jusić, koji će sutra navečer u sarajevskom Cinemas klubu održati koncert u sklopu programa "Sarajevske zime".

Jusić je rođen u Dubrovniku i svoju plodonosnu karijeru započeo je 1965. godine, a do danas je držao koncerte u gotovo svim poznatijim svjetskim dvoranama