Kultura
0

Jednodnevna manifestacija "Noć teatra" u sedam zemalja

SRNA
Pozorište u Banjoj Luci
Pozorište u Banjoj Luci
Međunarodna manifestacija "Noć teatra 2011" biće održana 19. novembra u sedam zemalja istovremeno - BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovaće oko 200 institucija kulture iz više od 90 gradova, sa više od 300 predstava.

U BiH "Noć teatra 2011" okupiće 36 teatara iz 18 gradova. Na scenama bosanskohercegovačkih pozorišta prikazaće se ukupno 43 pozorišne predstave i 25 prateća sadržaja.

Glavni producent projekta u BiH i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić rekao je da je ovo dobar kulturni projekat, na kojem se prikazuju, osim dramskih, i baletske predstave, te one iz oblasti savremenog plesnog teatra, ali i promocije filmova i knjiga.

"Ovo nije klasična festivalska teatarska manifestacija, već ideja oko koje se svi oni koji vole pozorište okupljaju", istakao je Begagić.

Najveći partner Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizovanju manifestacije u BiH je Narodno pozorište Republike Srpske iz kojeg ističu da ovakav projekat doprinosi produbljivanju međupozorišne saradnje u regionu i Evropi.

"Ove godine Narodno pozorište RS učestvuje sa predstavom 'Radnička hronika' na Tuzlanskim pozorišnim danima, a otvoriće vrata studentskoj predstavi 'Kafanica, sudnica, ludnica' za koju je ulaz besplatan", najavio je Aleksandar Matrak iz ovog pozorišta. 
Banjalučka publika imaće priliku pogledati predstavu "Arto luda" na otvorenom, u parku Petar Kočić, sa početkom u 20.06 časova, a u izvođenju "Nevid teatra".

Prema riječima Lea Vukelića, inicijatora i rukovodioca projekta "Noć kazališta", koji je prije četiri godine nastao u Hrvatskoj, ova manifestacija je vrlo brzo poprimila evropski karakter, a nastaviće i da šire mrežu.

"Manifestacija je već sada jedan od većih scenskih festivala na evropskom kontinentu. Probili smo granice regije i pokrenute su inicijative za širenje mreže", istakao je Vukelić.

Osim što će ljubitelji pozorišta imati priliku da treću subotu u novembru uživaju u pozorišnoj umjetnosti, učesnici ove manifestacije su najavili da će zainteresovani moći upoznati teatar iz druge vizure, odlaskom iza scene i u ostale prostorije u koje publika inače nema pristup.