Kultura
14

Jedinstvena izložba kovača bh. historije: Od Kulina, preko Principa, do Tita i Alije

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Malo poznati Bosanski kulturni centar "Visoki" u Lješevu nadomak Visokog krije vjerovatno za našu zemlju jedinstvenu postavku slika.

Na prvom spratu spomenutog BKC-a, u sklopu Zavičajnog muzeja Snježane Popić, nalazi se hronološki poredan niz slika na kojima leže portreti vladara i važnih ličnosti historije Bosne i Hercegovine.

Zgodni naziv izložbe "Od Kulina bana do današnjih dana" otkriva prirodu stalne postavke koju čini 19 slika među kojima su i umjetničke impresije dokumenata i lokacija od izuzetne važnosti za skoriju i davnu prošlost naših prostora.

Umjetnik je prije početka rada iza sebe morao ostaviti sve nacionalne i političke stavove, jer probati naslikati historiju BiH nije lagan posao - u istoj ravni su portreti Ante Pavelića i Tita, kralja Tvrtka i sultana Mehmeda II - oprečne ličnosti jedinstvene zamršene historije Bosne.

Autor izložbe je Adin Sirćo, a u razgovoru za Klix.ba otkrio je kako iza ideje o portretima stoji osnivač BKC-a Himzo Fazlić te kako su reakcije bile očekivano različite.

"Onda sam rekao 'Hadje da ih napravimo koliko ih znamo, a koliko ne znamo nećemo'. Tu su kraljevi i drugi bitni ljudi za BiH, a sa radom nisam žurio - jedan portret mjesečno kako bi sve izgleda kako treba. Došlo je do pozitivnih i negativnih kritika, neko ih voli iz političkih razloga, neko ih ne voli iz, recimo, nacionalnih razloga. Neko uzima na svoju ruku, neko ne uzima. Bosanskim kulturnim centrom pokušavamo ispraviti 'krive Drine' jer su nam je drugi zapetljali", ispričao je Sirćo.

Među osobama na potretima nalaze se kralj Tvrtko I, kralj Stjepan Tomašević, sultan Mehmed II, Husein-kapetan Gradaščević, Petar I Karađorđević, Gavrilo Princip, Josip Broz, Alija Izetbegović i drugi.

Dokumenti koji su našli svoje mjesto u Zavičajnom muzeju su Povelja Kulina bana i Adhama, dok su prikazana i bosanska historijska mjesta poput Bobovca i Mila.