Kultura
72

Jedinstvena izložba dvojice bh. slikara u galeriji "Roman Petrović"

Klix.ba
Dvojica članova ULUBiH-a, Emir Osmić i Miro Šuković, održat će izložbu koja će biti otvorena u petak, 20. maja u 19 sati u galeriji "Roman Petrović" (Titova 54).

U likovnoj kritici napisanoj povodom izložbe, magistar grafike Danis Fejzić naveo je izmeđuostalog:

"Emir Osmić većinu svoga posljednjeg ciklusa koncipira u polju male forme – crteža kombinovanog sa bojom. Linija je jasna, sugestivna. Njome cirkuliše stvaralački nemir i težnja da se u noćnom satu ispriča priča kojoj nije dato da joj znamo ni početak ni kraj. Kao što ni Autoru nije dato da spozna krajnje domete svoje potrage.

Svojom 'mračnom' svježinom i snagom psihološkog učinka, mogu slobodno reći da ovaj 'dnevnički' zapis majstorski pogađa u srž onoga što je Osmić sebi zacrtao kao bitno – u svijest i podsvijest svakog od nas. Ne ostavljajući nas ravnodušnim i nagoneći nas da iznalazimo buktinju i u sopstvenom mraku.

Miro Šuković, sa druge strane, insistira na propitivanju i vrijednostima teksturalnog, često ruiniranog 'omotača' koji je pokrov unesrećenim, žigosanim formama koje u autorovom slučaju imaju i ime i prezime…Isuviše je to intimistički pristup “junacima” ovozemaljskog pakla da bi takve halucinogene pojave bile tek žestoke naslage boje na jasno omeđenim predstavama čovjeka – snoviđenja.

Enformelistički pristup stupa u sadejstvo sa očiglednim – figuralnim…i to veoma uspješno. Slavna imena sa početka teksta, nedvojbeno su česti saputnici stvaralačkog Šukovićevog opservatorija i ustrajnog bilježenja – izuzetno plodonosnog. I Miro Šuković daje lik i sjenu bićima svoje podsvijesti, svoje noći, svoga bdijenja."

Pozivamo sve građane da u petak posjete galeriju "Roman Petrović" i uveličaju otvaranje ove jedinstvene izložbe. Ulaz je slobodan.