Ispred Vječne vatre
180

Jedinstven performans Vanje Solakovića: Muzička izvedba uz izložbu skulpture

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Vanja Solaković-VAX izveo je jedinstven umjetnički performans "Street Art Ritual ispred Vječne vatre u Sarajevu, a sastojao se od muzičke izvedbe, performansa i izložbe skulpture.

Muzička izvedba i cjelokupan performans upotpunjen je izložbom skulpture "Totem" magistra kiparstva Vanje Solakovića - VAXA (Vanja Art X), poznatijeg u javnosti i kao frontmena alternativnog sarajevskog rok benda Činčila, s kojim također kombinuje vizualnu umjetnost i zvuk.

Ideja ovog konceptualnog performansa je aktivno umjetničko djelovanje na ulicama grada Sarajeva, tačnije umjetnik teži da svoj rad iznese u javni prostor, da djeluje izvan klasičnog koncepta izlaganja unutar galerijskih prostorija.

Cilj je pored izlaganja i predstavljanja umjetničkog rada publici i educiranje građana u oblasti umjetnosti, budući da se rad iznošenjem na ulice približava i onoj publici čije interesovanje nije bazirano na umjetnosti.

"Street Art Ritual" je jedinstveni izražaj i tema koju VAX istražuje već duži period, glavni koncept je tema rituala, i važnost ritualnog čina unutar umjetničkog izražaja, a i izvan njega.

Vanja Solakvić je na temu rituala odbranio i svoj magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2017. godine.

"Street Art Ritual" je nastavak njegove studije, samo ovaj put umjesto djelovanja u galeriji Vanja djeluje u javnom prostoru.

Ovaj projekt je finansijski podržalo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.