Važan jubilej
3

Jedanaesto izdanje Balet Festa slavi 70 godina postojanja Baleta NPS

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana press konferencija uoči otvorenja 11. izdanja Balet Festa, koje će trajati od 17. do 26. septembra 2020. godine.
"Vrlo sam sretna i ponosna da je Balet Fest Sarajevo ima svoje 11. izdanje i što unutar Balet Festa pored predstava koje su u online izdanju imamo i dva događaja koja su isključivo vezana za dešavanja na našim podnebljima. To je izložba posvećena 70 godina postojanja Baleta NPS i organizovana konferencija posvećena istoj godišnjici", najavila je predsjednica Udruženja "Baleti" Edina Papo .
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Balet Fest Sarajevo misli, bilježi, memoriše i traži način da se ne zaborave značajni datumi i velikani povezani sa baletom, istakla je Papo.

"Žao mi je što obilježavamo jubilej u ovako teškim uslovima, pa će ovo obilježavanje biti skromno, ali dostojanstveno. Jubilej je vrijeme kada povlačimo crtu i propitujemo koliko smo uradili, koliko trebamo uraditi i koliko imamo snage da nastavimo dalje. Ovo je ujedno i pozivnica mnogim mladim ljubiteljima umjetnosti da se bave baletom i profesionalnom umjetnošću koja već 70 godina postoji u Bosni i Hercegovini", dodaje.

Izložbu je vizuelno osmislio vizualista Emil Operta, a urađena je po inicijativi Edine Papo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"U ovako strašnim vremenima svaki pomak i svaki pokušaj animiranja umjetnošću je pohvalan gest. Balet Fest je do sada dovodio velike umjetnike iz regiona i svijeta, ali se trenutno moramo prilagoditi situaciji i održati festival u online formatu. Ove dvije izložbe će biti održane u Sarajevu i to je jedino što će biti održano u fizičkoj formi", rekao je v. d. umjetnički direktor Baleta NPS Adnan Đindo.

Đindo je istakao kako su zatečeni situacijom i kako se trude pronaći rješenje kako bi pozorište i balet funkcionisali što je normalnije moguće.

Više informacija o Balet Festu i repertoaru Narodnog Pozorišta Sarajevo možete pronaći na zvaničnoj web stranici pozorišta.