Kultura
0

Jedan sasvim poseban "Hamlet"

FENA
U sklopu manifestacije “Berlin u Sarajevu” sarajevska publika u subotu je imala priliku pogledati izvedbu Šekspirovog “Hamleta” u režiji jednog od najznačajnijih evropskih reditelja Thomasa Ostermeiera u produkciji Schauabuehne teatra iz Berlina.

Zbog veličine scenografije, jedini prostor gdje se mogla smjestiti ova predstava je Olimpijska dvorana Zetra.

Sama scena je prostorno ogromna, iako se sastoji od tek par elemenata, a posebna zanimljivost je da je scena napravljena od deset kubika zemlje koja je antialergijska.

Sa svojim središnjim paradoksom o nemoćnom glavnom junaku, Hamlet i danas predstavlja valjanu analiza intelektualne dileme između kompleksnog mišljenja i političke akcije.

Šekspir je ponudio dvadeset likova i tako omogućio da iz različitih interesa i intriga nastane jedna politička biosfera.

U Ostermeierovoj predstavi, sve te likove igra samo šest glumaca, stalno mijenjajući uloge.

Lik Hamleta tumači Lars Eidinger koji je igrao u filmu „Svi ostali“ koji je dobio nagradu žirija na ovogodišnjem Berlinskom festivalu.

Uz šest glumaca koji se transformišu tako brzo da to publika skoro i ne stiže primjetiti i dva i po sata ne prestaju biti aktivni na sceni, kao sedmi glumac tu je i već pomenuta scenografija.

Minimalistička po broju elemenata, a impresivna veličinom, ona u svakom trenu opravdava svoje postojanje.

Inače, "Hamlet" kojeg nam je ponudio njemački teatar je višeslojan .Tako ga se može čitati i kao opomenu da smo svi mi klovnovi na sceni žiovota, da je sve oko nas estrada, politika. I da smo svi dio velikog filma u kojem se likovi stalno mjenjaju i nadopunjuju. Hamlet opominje da ništa ne ostaje skriveno... Sve je praćeno očima kamere.

Predstavu “Hamlet”sarajevska publika može pogledati i u nedjelju.

Organizator gostovanja njemačkog teatra koji je odigrao tri različite predstave uz Hamleta i "Smrt trgovačkog putnika" i "Pod ledom" je East West Centar.