|

Je li Van Goghov Autoportret zaista djelo ovog velikog slikara

Je li Van Goghov Autoportret zaista djelo ovog velikog slikara
8
D
B.K.
22.1.2020. u 16:13
13
komentara
8

dijeljenja
Je li Van Goghov Autoportret zaista djelo ovog velikog slikara Unsplash.com
Već godinama je djelo Autoportret slikara Van Gogha predmet brojnih rasprava, a stručnjaci za umjetnost sada tvrde da su otkrili u čemu je tajna.
Sporni  autoportret Van Gogha konačno je proglašen originalnim, nakon godina nesuglasica, piše BBC.

Stručnjaci za umjetnost identificirali su Autoportret (1889.) kao jedino djelo koje je nizozemski slikar stvorio dok je bolovao od psihoze.

Djelo je proglašeno autentičnim u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu.

Stručnjaci su utvrdili da je slika naslikana dok je Van Gogh boravio u azilu u Saint-Remyju u Francuskoj, u ljeto 1889. godine.

Sumnje u autentičnost slike javljaju se još od 1970. godine.

Nacionalna galerija u Oslu, u Norveškoj, koja je posjedovala djelo, poslala ga je nizozemskim stručnjacima. Oni su koristili rendgensku analizu platna, proučavali rad kista i napomene iz pisma Van Goghovom bratu Theu.

Van Gogh je opisao sliku svom bratu u pismu koje je poslao u septembru 1889., napisavši da je to "prvi pokušaj otkako je bolestan".

Umjetnik je napisao i da ga je pogodila "teška psihotična epizoda", koja je trajala posljednjih šest mjeseci, od srpnja i, iako se osjeća sposobnim ponovno slikati, još uvijek je prilično uznemiren.

Muzej u Oslu kupio je sliku 1910. godine od kolekcionara iz Pariza, čime je prvi Van Goghov autoportret ušao u javnu kolekciju.

"Autoportret koji se nalazi iza mene dugo je bio predmet sumnji", rekao je Louis van Tilborgh, viši istraživač u Van Goghovom muzeju, jednoj novinskoj agenciji. "Ovo djelo imalo je sve razloge biti proglašeno njegovim, ali je, također, imalo i određene dijelove koji su se razlikovali od drugih njegovih slika. Tako da smo samo željeli dobiti objašnjenje za to, što je bilo izuzetno teško, ali mislim da smo sada i to riješili", rekao je još i dodao da slika "snažno prikazuje nekoga ko je mentalno bolestan".

Nevještom oku na prvi pogled to zaista izgleda kao Van Gogh. Međutim, sumnje su se pojavile zbog slabije upotrebe živih boja nego kod ostalih njegovih djela iz tog razdoblja, uključujući plavu i žutu. Svemu tome dodali su i  činjenicu da neki dijelovi slike djeluju kao da još nisu završeni.

Mai Britt Guleng, kustos za stare majstore i modernu umjetnost u muzeju u Oslu, kaže da su bili "otvoreni za sve mogućnosti", ali da su zaista veoma sretni što se pokazalo da je slika originalna.

Godinu dana prije nego što je naslikao ovaj autoportret, Van Gogh je odsjekao vlastito uho nakon svađe s prijateljem i kolegom umjetnikom, Paulom Gauguinom. Od tada je počeo njegov stalni boravak u bolnicama i azilima.

"Iako se Van Gogh bojao priznati u kakvom se stanju nalazi i da je u istoj poziciji kao i ljudi koje viđa u azilima, vjerovatno je ovu sliku naslikao kako bi se suočio s onim što je vidio u ogledalu: osobu koja nije htjela biti tu gdje je", rekao je Van Tilborgh, koji je također profesor povijesti umjetnosti na Univerzitetu u Amsterdamu.

"Ovo je dio onoga što ovo djelo čini izuzetnim i, čak, terapeutskim. To je jedina slika koju je Van Gogh naslikao dok je patio od psihoze", završava Van Tilborgh.

Slika je trenutno izložena u Van Goghovom muzeju u Amsterdamu i bit će vraćena u Oslo čim se otvori novi nacionalni muzej, 2021. godine.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...