Kultura
0

Jazzland Community na 11. Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Ideja je u početku bila jednostavna – okupiti najznačajnije umjetnike koji objavljuju za izdavačku kuću Jazzland Recordings i time 2006. godine obilježiti desetu godišnjicu njenog rada.

Međutim, ono što je uslijedilo bilo je mnogo više od toga. Grupa muzičara koja je pod nazivom Jazzland Community održala niz koncerata u Parizu, Londonu, Berlinu, Hamburgu, Barceloni i drugim većim evropskim gradovima, na sreću publike nastavila je zajedno nastupati, a sa svojih prvih nastupa u periodu august-novembar 2006. godine donijeli su snimke kasnije objavljene kao njihov prvi album pod nazivom Jazzland Community.

Svaki od umjetnika okupljenih na ovom projektu iza sebe ima bogato muzičko iskustvo, a svi zajedno okupljeni su oko iste ideje koja svakim koncertom privlači sve veći broj posjetilaca. Jazzland Community uzbudljiv je susret umjetnika koji muzici pristupaju na poseban način, a okosnicu grupe čine pijanista Bugge Wesseltoft, pjevačica Sidsel Endresen, gitarista Eivind Aarset, saksofonista Håkon Kornstad, bubnjar Wetle Holte i basista Audun Erlien. Ovi uspješni muzičari nastupaju samostalno ili kao članovi bendova, a kombinacija njihovih talenata dovela je do novog i potpuno jedinstvenog muzičkog izraza.

Ako već moramo klasificirati muziku Jazzland Communityja, onda je to nu jazz, ali za sve one koji ovaj muzički pravac smatraju isključivo kombinacijom jazza i techno beatova, Jazzland Community će biti iznenađenje. Očekuje ih puno više od dance pjesama baziranih na elektronici. Muzičari okupljeni oko projekta Jazzland Community razvijaju novi model stvaranja muzike gdje tehnologija i konvencionalno muziciranje u kombinaciji daju muziku bez granica.

Muzika Jazzland Communityja je jedinstven način da se izrazi potencijal plesne muzike prilagođen evropskom technu, drum n’ bassu, houseu, ambientu i jazz improvizacijama u klupskom maniru, koji je zanimljiv svim ljubiteljima jazza koji nisu zatvoreni za novu i kreativnu muziku. Postavu Jazzland Communityja čine važni protagonisti skandinavske scene, što ovu grupu čini bendom koji svjedoči “ko je ko“ na muzičkoj sceni Skandinavije.

Koncert Jazzland Communityja je 2. novembra u BKC-u u okviru glavnog programa 11. Jazz Festa Sarajevo 2007.