Kultura
102

Jazz umjetnici: Spasimo profil Mirze Krupalije - pravo na uspomene

Klix.ba
U martu 2016. godine u Sarajevu je iznenada preminuo muzičar i jazz entuzijasta Mirza Krupalija Ćelo. Šest mjeseci nakon Mirzine smrti njegov Facebook profil i muzička stranica benda Kaiten je izbrisana na zahtjev neidentificirane osobe koja se predstavila kao član porodice bez znanja i saglasnosti njegove uže porodice i bliskih prijatelja.

Izbrisane su sve fotografije, komentari, komunikacija i dokumenti vezani za Mirzin muzički rad i Kaiten band. Pokrenuta je peticija Spasimo profil Mirze Krupalije – Pravo na uspomene sa ciljem očuvanja sjećanja na Mirzu, njegov život i njegov doprinos muzici, jazzu i kulturi.

Do sada je prikupljeno gotovo 500 potpisa. Ako želite pomoći, peticiju možete potpisati na ovom linku.

Mirza Krupalija Ćelo (1959-2016) ne zaslužuje da bude izbrisan iz sjećanja. Rodio se, živio, radio i umro u Sarajevu. Bubnjar, perkusionista, lider pop-rock grupe Stela i lider Fabrizzio & His Friends (acid jazz band Kaiten), sa kojim je nastupio i na 1. Jazz Festu Sarajevo 1997. godine. Svirao je i sarađivao u mnogim muzičkim projektima i bandovima. Jazz Fest mu je dodijelio trajno priznanje u formi simbolične festivalske akreditacije “jazz veteran” kao strastvenom i posvećenom ljubitelju i poznavaocu jazza.