Još dva sjajna koncerta
0

Jazz Fest nastavlja uzlaznom putanjom

Sarajevo-x.com
Foto: Zijah Gafić
Foto: Zijah Gafić
Drugog dana 14. Jazz Festa Sarajevo 2010 održana su dva koncerta.

Pijanista Edin Bosnić nastupio je u Domu Oružanih snaga u okviru programa solo premijera održavši jednosatni nastup koji je publika pozdravljala velikim aplauzima. Izvodeći repertoar sačinjen od tradicionalnih i vlastitih kompozicija, koncert je otvorio izvedbom "Il’ je vedro il’ oblačno", nakon čega su uslijedile "Vezak vezla", "Kradem ti" i "Nizamski rastanak", koji je Bosnić aranžirao i preimenovao u Trennung. Nakon toga je izveo nekoliko originalnih kompozicija, a vrhunac koncerta bila je izvedba tradicionalne "Okreni se niz đul baštu". Ovaj koncert na Jazz Festu prvi je Bosnićev solo nastup, tako da će program izveden sinoć vjerovatno u budućnosti biti i na repertoaru nekih evropskih festivala.

Bez obzira što je publika Jazz Festa u prethodnim godinama imala priliku gledati brojne atraktivne nastupe, i bez obzira na uspješno otvaranja 14. Jazz Festa dan ranije na istoj sceni, prisutne u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra ništa nije moglo pripremiti za nastup benda američkog gitariste Mikea Sterna.

Ovaj bend, kojeg čine i basista Alain Caron i bubnjar Lionel Cordew sa specijalnim gostom koncerta violinistom Didierom Lockwoodom, briljantnim solo partijama demonstrirao je vanserijski instrumentalizam, ali i pokazao šta sve jedan ansambl, u muzičkom smislu, može izvesti na sceni.

Rasvirana četvorka je publici priuštila vrhunski muzički doživljaj, a publika je na kraju koncerta ovaj maestralni nastup pozdravila uz burne ovacije. Uz sve to, savršen zvuk i produkcija koncerta u cjelini još jednom su potvrdili najviše standarde Jazz Festa.