Stižu naredne sedmice
78

Jayne Torvill i Christopher Dean poslali poruku uoči dolaska u Sarajevo i premijere "Bolera" u NPS

N. O.
Uoči današnje premijere baletnog klasika "Bolero" u Narodnom pozorištu, a u okviru obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, dvojac Jayne Torvill i Christopher Dean uputio je poruku Sarajlijama.

Britanski klizači su 1984. na Olimpijadi "pokorili svijet" plesnom tačkom "Bolero" za koju su osvojili zlato. Sudije su paru iz Nottinghama dodijelile 12 od 18 mogućih ocjena 6.0 uz sve "šestice" za umjetnički dojam.

Torvill i Dean su tog dana zlatnim slovima ispisali stranice sportske historije nastupom koji je do danas ostao neprevaziđen.

"Oduševljeni smo što postavljate Bolero na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo. Žao nam je što ne možemo biti tu da pogledamo izvedbu, ali vam želimo uspješnu predstavu", poručili su.

Četrdeset godina prošlo je od njihovog "Bolera" te su najavili da se sljedeće sedmice vraćaju u Sarajevo: "Nadamo se da ćemo se družiti. Puno pozdrava svima i vidimo se uskoro".

Ovi fenomenalni klizači su se 1998. godine vratili u glavni grad naše države. Dean je tom prilikom kazao da je prijatno iznenađen oporavkom Sarajeva nakon perioda opsade.

Potom, Torvill i Dean su 2014. godine u dvorani Zetra ponovo izveli "Bolero" povodom obilježavanja 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.