Smijehom kroz život
159

Jasmin Džemiđić: Da nije humora vjerovatno bih bio u košulji koja se kopča na leđima

E. Sk.
Jasmin Džemiđić
Jasmin Džemiđić
Da se u životu uvijek može pronaći nešto lijepo, uprkos preprekama s kojima se suočava, dokazuje primjer komičara Jasmina Džemiđića.

Rođen s dječijom paralizom, Jasmin je oduvijek znao da će doći trenutak kada se više neće moći kretati, no to ga nije spriječilo da ostvari svoje snove. Njegova želja za scenom bila je, kaže nam, jača od svega. Već sedam godina Džemiđić se bavi stand up komedijom i nasmijava ljude svojim humorom.

Želja za scenom jača od svega

Svoj posljednji uspjeh Jasmin postigao je angažmanom u predstavi "All Inclusive", za koju se priprema, a koju rade bh. glumice Amila Terzimehić i Ena Kurtalić s Merimom Dervović. Predstava govori o teškom položaju osoba s invaliditetom u BiH.

"Do saradnje s Amilom i Enom došlo je tako što su mi se njih dvije javile prošle godine u decembru s idejom da radimo plesno-dokumentarnu predstavu. Kao neko ko voli scenu, odmah sam pristao na to. Jako je bitno istaći da nisam samo ja tu neko ko je korisnik invalidskih kolica, tu je sa nama i moja draga prijateljica Merima koja je dio naše male plesne skupine spremne da razbije sve predrasude, a ja kao ja oduvijek sam se želio oprobati u plesu. S obzirom da su se te dvije stvari poklopile, tako je sve počelo", govori Džemiđić.

Spremno razbija predrasude

Jako je važno, dodaje, da što više osoba s invaliditetom bude uključeno u kulturu, neovisno o kojoj grani kulture se radilo.

"Kultura je nešto što najbolje pomaže osobi sa invaliditetom da se iskaže i pokaže, zbog činjenice da se inkluzivnost najlakše sprovodi kroz kulturu. Što se tiče prepreka u BiH, brojne su. Pored prepreka koje se dešavaju i u cijelom svijetu, kao što su arhitektonske prepreke. BiH ima još neke probleme koje iskreno rečeno ne priliče 21 stoljeću, a to je diskriminacija osoba s invaliditetom koja se dešava skoro na svakom koraku. Sve u svemu, treba se jako puno raditi na tome da nam se odobre osnovne stvari", smatra Džemiđić.

Jasmin s kolegicama u predstavi
Jasmin s kolegicama u predstavi "All Inclusive"

Stand upom se kaže počeo baviti sasvim slučajno, no ta odluka pokazala se kao dobar životni potez.

"Mada se to desilo sasvim slučajno, moja odluka da se bavim stan up-om bila je potpomognuta mojom željom da budem na sceni i tako je sve krenulo. Prijavio sam se na takmičenje stand up komičara amatera, osvojio drugo mjesto i sedam godina poslije, tu smo gdje jesmo", kaže Džemiđić.

Trema na prvom nastupu

Evocirao je uspomene na svoj prvi nastup. Mada ga je, kako kaže, tada trema "pojela", jedna stvar mu je posebno ostala u sjećanju.

"Toliku sam tremu imao, da se prvog nastupa i ne sjećam, ali kada sam čuo prvi smijeh znao sam da ću cijeli život na ovaj ili onaj način biti na sceni", prisjeća se Džemiđić.

Razgovor privodimo kraju uz poruku: "Smijeh je lijek".

"Smijeh možda ne pomaže u praktičnom smislu, ali na nekom duhovnom nivou pomaže jako puno. Da nije humora i mog izbora da se okružim pozitivnim ljudima, ovaj intervju bih vjerovatno pisao iz neke ustanove koja posjeduje košulje koje se kopčaju na leđima", iskren je Džemiđić.