Žestoka kritika
11

Jasmila Žbanić: Organizirana kriminalna grupacija godinama pljačkala autore

N. C.
Jasmila Žbanić
Jasmila Žbanić
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić pružila je podršku kolegama, filmskim autorima i autoricama, koji su se danas obratili javnosti povodom izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije.

Rediteljica se obratila porukom na svom Facebook profilu, ističući da se sprema nova višemilionska pljačka.

"Ovim putem želim izraziti podršku filmskim autorima i autoricama koji upravo imaju novinarsku konferenciju u Parlamentu BiH povodom izbora članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH: Organizirana kriminalna grupacija je godinama pljačkala autore, uz pomoć osuđenog(!) kriminalca na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo, koji je omogućavao nečasne radnje i neprovođenje sudskih presuda", navodi.

Rediteljica nastavlja da se ovih dana s sprema odluka kojom ista osoba koja radi na štetu autora treba biti izabrana za člana Vijeća RAK-a, dodajući da se time omogućava nova višemilionska pljačka. Zloupotrebe su dokumentovane kroz sudske presude zbog nezakonitih odluka instituta!

"Isti čovjek se postavlja na čelo Filmske fondacije, čime on dobija moć da kontroliše i ucjenjuje filmske autore odlučujući o raspodjeli sredstava za filmske projekte. Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtijevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji!", naglašava rediteljica.

Žbanić apelira na novinare da posvete vrijeme ovom problemu jer ne radi se ovdje samo o filmadžijama nego o zloupotrebi državne i federalne strukture, koja parama autora finansira svoje privatne i stranačke potrebe.