Kultura
0

Jasmila Žbanić i "Zlatni medvjed" s oduševljenjem dočekani na Sarajevskom aerodromu

FENA
Brojni glumci, režiseri, novinari, predstavnici Sarajevo film festivala te druge osobe iz javnog života dočekale su danas na Sarajevskom aerodromu bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić iz Berlina, a uz dugotrajni aplauz i smijeh i prvog "Zlatnog medvjeda" za BiH.

Time su iskazali svu podršku ovoj mladoj bh. rediteljici kojoj su "fige" za uspjeh "Grbavice" držali od samog početka festivala Berlinale, ali i veliki ponos građana Bosne i Hercegovine zbog osvajanja glavne nagrade "Zlatnog medvjeda".

"Dobila sam million SMS poruka i neizmjerno hvala svima koji su podržali naš film i cijelu ekipu u Berlinu. Nadam se da će ova energija krenuti dalje te da će se sada mnoštvo stvari početi kretati nabolje. Očigledno je da svi mi tu energiju već imamo u sebi i da je trebamo samo početi oslobađati", kazala je Žbanić, vidno potresena dočekom, na pres-konferenciji upriličenoj nakon njenog dolaska u Sarajevo.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Žbanić je ocijenila kako ne smatra da je njeno filmsko ostvarenje politički angažirano, iako ono to jeste u određenom smislu. To je intimna priča između majke i kćerke, ali sam učinila angažovanom temu silovanja žena u BiH, dodala je.

Preuzimanje "mede" ocijenila je iznimno emotivnim trenutkom u kojem je bila sretna što on ide u Bosnu.

"On je jedan mali stranac koji u Bosni i Hercegovini ima svašta da vidi", prokomentirala je sa smijehom Žbanić.

Svoj govor prilikom uručenja glavne nagrade u Berlinu, kada je ukazala na činjenicu da se ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić i nakon svih zločina još kreću slobodno svijetom, ocijenila je prvenstveno svojim građanskim angažmanom.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Film je jedna stvar, a moj građanski angažman druga stvar. Shvatila sam da želim iskoristiti taj trenutak pažnje medija za neke svoje građanske potrebe", kazala je Žbanić popraćena gromoglasnim aplauzom.

Prokomentirala je i posljednje učestalo "svojatanje" filmom od susjednih država, koje se potpisuju kao njegovi koproducenti.

"Film je austrijsko-bosansko-njemačko-hrvatski i to upravo tim redoslijedom. Bosna i Hercegovina u tom trenutku nije mogla dati cjelokupna sredstva te je Austrija u njegovoj realizaciji učestvovala s najvećim dijelom sredstava", rekla je ona.

Jasmilinom dočeku prisustvovala je i predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, koja nije skrivala duboku potresenost, ali i zadovoljstvo uspjehom "Grbavice".

"Čestitam Jasmili, jer je cijelom svijetu pokazala šta su doživjele žene u BiH tokom agresije. Čak 97 posto zločina silovanja izvršeno je nad bošnjačkim ženama. U našem udruženju 11 je žena koje su rodile djecu kao žrtve silovanja. Neke su svoju djecu zadržale, a neke dale na usvajanje. I to je naša stvarnost", kazala je ona medijima.

"Drago mi je što je publika u Berlinu razumjela šta smo mi htjeli da kažemo ovim filmom i šta smo njime htjeli postići. Jako sam sretna što smo dobili "Zlatnog medvjeda", a utisci iz Berlina su divni", kazala je mlada Luna Mijović, koja u filmu tumači ulogu kćerke majke Esme.

Organiziranom dočeku od predstavnika vlasti prisustvovali su samo federalni i kantonalni ministri kulture i sporta Gavrilo Grahovac i Ivica Šarić, dok od predstavnika državne vlasti niko nije viđen.

"Zlatnoj Jasmili s posnosom i ljubavlju – Zlatni momci sjedeće odbojke" jedan je od transparenata kojim je dočekana bh. rediteljica, a pred zgradom Aerodroma dobrodošlicu uz čestitke na uspjehu iskazali su joj i učenici OŠ. "Grbavica" te brojni građani.