Kultura
0

Japanski mediji pišu o bijenalu u Konjicu

FENA
Poznati japanski mediji (Hokkaido Shimbun, Gifu Shimbun, Shinano Mainichi Shimbun, Asahi Shimbun) izvještavaju o Bijenalu savremene umjetnosti D-0 Ark Underground kao o najznačajnijem kulturnom događaju koji će se tokom 2011. godine desiti u Evropi.
Između ostalog, japanski mediji navode da će Bijenale u Atomskom skloništu u Konjicu otvoriti nove perspektive na jačanju regionalne saradnje jugoistočne Evrope.

Tako u jednom od izdanja, japanski novinar Takashi Morioke ističe značaj zajedničkog nastupa umjetnika, historičara i historičara umjetnosti iz regiona, promovisanja zajedničkih vrijednosti, ali i problematiziranje važnih pitanja kao što su kulturno nasljeđe i kulturni identitet.

"Otvoreni dijalog u oblasti kulture, predstavlja važan činilac međusobnog razumijevanja i poštovanja, a time i pretpostavku jačanja inter-kulturnog dijaloga i regionalne saradnje i u brojnim drugim oblastima", navodi se u japanskim medijima.

Uporedo sa interesom koji inostrani mediji pokazuju za ovaj kulturni događaj, organizatori nastavljaju intenzivne pripreme za otvaranje Bijenala savremne umjetnosti D-0 Ark Underground.

Nakon prošlonedeljne posjete pete grupe umjetnika, u četvrtak 3. februara Atomsko sklonište u Konjicu će obići članovi grupe Škart iz Beograda i konceptualni umjetnik iz Slovenije Marko Peljhan.

Riječ je o poznatim umjetnicima iz regiona. Umjetnici grupe Škart su predstavljali Republiku Srbiju na 12. međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 2010. godine, a slovenački umjetnik je dugogodišnji profesor na Univerzitetu Santa Barbara u Kaliforniji, saopćeno je iz Pres-službe Bijenala savremene umjetnosti D-0 Ark Underground.