Kultura
0

Japanska pijanistica oduševila sarajevsku publiku

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Stojećim ovacijama sarajevska publika je pozdravila sjajni, emotivni i inspirirajući solistički koncert čuvene japanske pijanistice, Ingrid Fuzjko Hemming, koji je održan sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Koncert je održan u okviru evropske turneje kojom se promovira japansko kulturno naslijeđe, a organiziran je zahvaljujući ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini, kompaniji Japan Tobacco International i uz podršku Narodnog pozorišta.

Hemming je oduševila izvedbom poznatih djela Chopina, Mozarta, Debussyja i Liszta, posebno ostavivši za kraj "La campanellu" koja je na njenom CD-u prodana u više od dva miliona primjeraka.

"Ovaj koncert je dar naroda Japana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, sa nadom da osnaži duh svih ljudi koji se oporavljaju od nedavnih prirodnih kastastrofa i obnavljaju svoje domove i svoje živote", istakao je pred sami početak koncerta, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, Hideo Yamazaki.

Dodao je da se ovim nastupom nastavlja promocija japanskih umjetnika širom svijeta, te izrazio nadu da muzika Fuzjko Hemming posjeduje moć da učvrsti iskreno prijateljstvo između naroda dvije zemlje – Japana i Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozdravio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ivica Šarić, podsjetivši da podrška Japana umjetnosti u Bosni i Hercegovini odavno traje i izrazio nadu za produbljivanje ove saradnje u budućnosti.

Nakon koncerta nemali broj oduševljenih želio se slikati sa ovom iznimnom umjetnicom koja uprkos činjenici da su joj 82 godine plijeni vitalnošću i energijom. Ingrid Fuzjko Hemming poslije koncerta družila se s publikom i istakla kako joj se dopala srčanost i reakcija sarajevske publike.

Zahvaljujući organizatorima ulaz na koncert bio je slobodan. Ingrid Fuzjko Hemming rođena je u Berlinu, 5. decembra 1932. godine, a prvi javni nastup imala je kao 17-godišnja gimnazijalka. Diplomirala je na Tokyo National University of Fine Arts and Music nakon čega slijedi profesionalna karijera, te koncerti sa Japanskom filharmonijom i drugim japanskim orkestrima.

Sa 28 godina seli u Europu, gdje nastavlja uspješnu pijanističku karijeru koja 1999. godine doživljava svoj vrhunac nakon izdavanja prvog CD-a na kojem je izvela kompoziciju Franza Liszta “La Campanella“ (Malo zvono) koja je prodata u više od dva miliona primjeraka, što je neobičan fenomen u svijetu klasične muzike.