Kultura
0

Japan pomaže restauraciju i konzervaciju bh. umjetnosti

FENA
U okviru Programa kulturne saradnje pod pokroviteljstvom japanske fondacije, japanski stručnjak za restauraciju i konzervaciju Tomoko Kawamura došla je u BiH na zahtjev Umjetničke galerije BiH i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Od sredine marta do sredine aprila Tomoko Kawamura je održala radionice sa studentima Akademije i predstavnicima arhiva u BiH.

“Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da mogu doprinijeti spašavanju umjetničkih djela iz fonda Umjetničke galerije BiH. Tokom jednomjesečnog boravka u BiH mogu zaključiti da je rad sa studentima i predstavnicima arhiva u BiH izuzetno iskustvo”, kazala je konzervatorica i specijalistica za papir Tomoko Kawamura na današnjoj pres-konferenciji informirajući o rezultatima svog rada u BiH.

On je izrazila zadvoljstvo zbog velike zainteresiranosti studenata za radionice, naglasivši kako je ovo jedna od rijetkih prilika za trening restauracije papira.

“S predstavnicima arhiva u BiH razmijenila sam iskustva i nadam se da ćemo i ubuduće ostati u kontaktu”, kazala je Kawamura.

Ona je novinarima prezentirala i primjer restauracije papira na djelu umjetnice Rajke Merčep, naglasivši kako je stanje ove zbirke u veoma lošem stanju.

Ambasador Japana u BiH Futao Motai je kazao kako su kultura i umjetnost vrlo bitne za BiH i dalji razvoj ove zemlje, te da BiH posjeduje veliko kulturno-umjetničko naslijeđe.

“Nešto od tog bogatog kulturnog naslijeđa je u dobrom stanju, a nešto nije i naša vlada je odlučila da pošalje eksperta za restauraciju papira. Riječ je o stručnjaku za restauraciju i ona je jedan od perspektivnih japanskih stručnjaka”, kazao je ambasador Motai.

Direktorica Umjetničke galerija BiH Meliha Husedžinović i profesorica Likovne akademije u BiH Metka Kreigher-Hozo su zahvalile Vladi Japana na ovoj saradnji i donaciji japanske vlade visokosofisticirane opreme za restauraciju umjetničkih djela – slika u Umjetničkoj galeriji BiH.

Tomoko Kawamura u Japan se vraća iduće sedmice.