Kultura
0

Jannis Kounellis i Bruno Cora sutra u Sarajevu

Sarajevo-x.com | Ars Aevi
Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno
U subotu, 11. marta Jannis Kounellis i Bruno Cora prisustvovat će otvaranju izložbe Almina Zrne o Kounellisovoj postavci u sarajevskoj Vijećnici u 2004. godini, prvom događaju u okviru programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi 2006.

U subotu, 11. marta jedan od najpoznatijih umjetnika današnjice Jannis Kounellis i renomirani art kritičar Bruno Cora popodnevnim letom iz Beča stižu u Sarajevo kako bi se sreli sa sarajevskim studentima umjetnosti i umjetnicima. Susret je dio programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi, a održat će se u ponedjeljak, 13. marta u 17 sati na Akademiji likovnih umjetnosti.

Program ovoga dijela Ars Aevi Susreta započinje već u subotu, 11. marta kada će biti otvorena izložba fotografija Almina Zrne o Kounellisovom boravku u Sarajevu i njegovoj fascinantnoj instalaciji u sarajevskoj Vijećnici. Otvaranju će prisustvovati i sam umjetnik Jannis Kounellis i kustos izložbe u Vijećnici Bruno Cora.

Almin Zrno, sarajevski fotograf, pratio je Jannisa Kounellisa tokom njegovog jednomjesečnog boravka u Sarajevu u junu 2004. godine. Dokumentovao je svaki korak postavke kompleksne Kounellisove instalacije u izgorjeloj Vijećnici, kao i njegov život u Sarajevu. Tada je nastao portret Jannisa Kounellisa, koji je prvi put objavljen u brošuri "Kounellis u Sarajevu", koji je izdao Projekt Ars Aevi. Portret je, po zahtjevu samoga umjetnika, korišten za promotivni materijal njegove samostalne izložbe u Atini povodom otvaranja posljednih Ljetnih olimpijskih igara, a također je odabran za promotivnu print kampanju "Illy" kafe. "Illy", najveći italijanski proizvođač kafe, u svojim kampanjama radi sa poznatim svjetskim umjetnicima, koji osobno dizajniraju šoljice sa znakom "Illy", a prateća print kampanja bazirana je na likovima umjetnika. Pored Kounellisa učesnici kampanje bili su najpoznatija imena savremene svjetske umjetnosti: Michelangelo Pistoletto, Daniel Buren, Joseph Kosuth, Robert Rauschenberg, Jeff Koons...

Vlada Italije je u istoj godini odlučila da štampa katalog o Kounellisovoj Ars Aevi izložbi "Vrata Sarajeva" u Vijećnici. Fotografije Almina Zrne uvrštene su u ovaj reprezentativni katalog u produkciji SACE (Servizi Assicurativi del Commercio Estero).

Umjetnik Jannis Kounellis i art kritičar Bruno Cora susrest će se sa studentima, umjetnicima i ekspertima sa polja umjetnosti u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u ponedjeljak, 13. marta u 17 sati. Svi zainteresovani mogu rezervirati mjesto svakim danom do ponedjeljka, od 9 do 18 sati na telefon 033 216 927 ili putem maila na [email protected].

Zvanična press konferencija bit će održana u ponedjeljak, 13. marta u 11 sati u ambasadi Italije u Sarajevu.

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu i Umjetničkom galerijom BiH , a uključen je u program Festivala "Sarajevska zima".