{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jannis Kounellis i Bruno Cora ponovo u Sarajevu

S
8.3.2006. u 14:01
0
0
Jannis Kounellis i Bruno Cora ponovo u Sarajevu
0
Jannis Kounellis i Bruno Cora ponovo u Sarajevu
U novom ciklusu Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi 13. marta na Akademiji likovnih umjetnosti gostovat će Jannis Kounellis i Bruno Cora.
Novi ciklus programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi započet će u ponedjeljak, 13. marta. Predavanjem Michelangela Pistoletta, u prepunom amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, u februaru 2005. godine započeo je program "Ars Aevi Susreti", susreti uvaženih internacionalnih aktera svijeta savremene umjetnosti sa sarajevskim studentima umjetnosti, umjetnicima i stručnjacima iz ove oblasti.

Prvi ovogodišnji program Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi je susret sa jednim od najznačajnijih umjetnika današnjice Jannisom Kounellisom i renomiranim art kritičarem i kustosom Brunom Corà. Oni će se u ponedjeljak 13. marta u 17 sati sresti sa studentima i umjetnicima i održati predavanje u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Jannis Kounellis rođen je u Grčkoj 1936. godine. Od 1956. godine živi i radi u Rimu. Jedan je od najutjecajnijih umjetnika na polju savremene umjetnosti u svijetu i jedan od glavnih osnivača italijanskog pokreta Arte Povera. Kounellis je postao poznat svojim revolucionarnim djelom "Senza titolo" u galeriji L'Attico u Rimu 1969. godine kada je u galerijski prostor uveo dvanaest živih konja i svezao ih uz zidove. Od tada on izlaže u najpoznatijim muzejima i galerijama širom svijeta, a njegova djela do danas imaju krucijalni značaj za izučavanje i sagledavanje tendencija u historiji savremene svjetske umjetnosti. U 2004. godini Jannis Kounellis, jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi i veliki prijatelj Sarajeva, boravio je u našem gradu mjesec dana i, u saradnji sa Ars Aevi, u sarajevskoj Vijećnici postavio jedinstvenu instalaciju "Vrata Sarajeva" koja je procijenjena jednim od najznačajnijih njegovih ostvarenja posljednjeg desetljeća.

Zajedno sa Kounellisom, sa sarajevskim studentima srest će se i Bruno Cora, renomirani art kritičar i kustos brojnih važnih izložbi savremene umjetnosti. Bruno Cora jedan je od umjetničkih direktora Kolekcije Ars Aevi, osnivač njenog nukleusa Prato 1996. godine, kada je pozvao deset prestižnih internacionalnih umjetnika, među njima i Jannisa Kounellisa, da svojim djelima da pristupe Kolekciji i time postanu njeni osnivači. U junu 2004. godine Bruno Cora je bio kustos Kounellisove sarajevske izložbe.

Ars Aevi se ovim događajem, kao i dolaskom Bizhana Bassirija, poznatog iranskog umjetnika i kustosice Istambulskog bijenala Beral Madre u narednoj sedmici, priključuje programu Sarajevske zime u 2006. godini. Time se obnavlja saradnja ove dvije institucije započeta u 2001. godini kada je dio programa Otvorenog internacionalnog univerziteta Ars Aevi uključen u program Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana i u 2004. godini uključivanjem izložbe"Vrata Sarajeva" Jannisa Kounellisa u program "Sarajevo – Multikulturalna prijestolnica".

Martovski program "Ars Aevi Susreti" realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije, Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini i Carabinieri MSU, a u saradnji sa Akademijim likovnih umjetnosti u Sarajevu, Umjetničkom galerijom BiH i Turskim kulturnim centrom.

U subotu, 11. marta će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena izložba fotografija Almina Zrne o izložbi Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: