Kultura
0

Jannis Kounellis dolazi u Sarajevo 1. juna

NINA
Jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika Jannis Kounellis 1. juna dolazi u Sarajevo kako bi započeo rad na svojoj umjetničkoj instalaciji u atriju Vijećnice.

U Sarajevu će boraviti čak mjesec dana, a prisustvovat će i inauguraciji instalacije koja je predviđena za 26. juli 2004.

Kounellis je prvi put boravio u Sarajevu u januaru ove godine kada je napravljen službeni dogovor o realizaciji njegovog umjetničkog projekta u saradnji s Projektom Ars Aevi.

Jannis Kounellis je rođen 1936. u Grčkoj, Pirej, antička luka Atene. Od 1956. živi i radi u Rimu. Kounellisa smatraju jednim od najznačajnijih imena savremene umjetnosti u svijetu, jednim od ključnih osnivača italijanskog pokreta Arte Povera.

Već više od 50 godina radi skulpture i instalacije u prostorima renomiranih svjetskih muzeja, ali i u nemuzejskom okružju u ambijentu grada. Kounellisove ambijentalne site specific instalacije pretvaraju prostor u dramatičnu i snažnu pozornicu koja uvijek ostavlja jak utisak na promatrača. Takve postavke na specifičan način artikuliraju složenu interakciju između djela, materijala, promatrača, vremena i prostora.

Kounellisova instalacija “Cavalli” u galeriji L’ Attico u Rimu 1969. napravila je značajan preokret u svijetu umjetnosti, jer je u galerijski prostor uveo dvanaest živih konja i svezao ih uz zidove. Od tada do danas njegova djela imaju krucijalni značaj za izučavanje i sagledavanje tendencija u historiji suvremene svjetske umjetnosti.

Kounellis je umjetnik koji je izlagao u najznačajnijim muzejima širom svijeta: Museum of Contemporary Art Chicago; Museo Luigi Pecci, Prato; Stedelijk Museum, Amsterdam; Centro d’ Arte Reina Sofia, Madrid; Museo di Arte Contemporanea, Rivoli i na najznačajnijim svjetskim izložbama kao što su Venecijansko bijenale i Dokumenta.

Povodom početka njegovog rada u Vijećnici, održat će se konferencija za medije tokom prve sedmice njegovog boravka u Sarajevu.