Kultura
0

Jane Birkin u BKC-u 26.02.2004.

Klix.ba
Poznata engleska pjevačica Jane Birkin, nakon koncerata po Zapadnoj Evropi, SAD-u i Aziji, dolazi na Balkan, gdje će, među ostalim gradovima, posjetiti i Sarajevo. Koncert Jane Birkin u Sarajevu je planiran za četvrtak, 26.02. u 20:00 u Bosanskom kulturnom centru.

Ovo nije prvo gostovanje Jane Birkin u Sarajevu. Čest je i drag gost u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Prvi put je došla u povodu tragičnih okolnosti i to da oda počast napaćenom gradu u njegovim najtežim trenucima. Ratne 1994.godine, Jane je s nekolicinom prijatelja došla da posjeti svog prijatelja, Francisa Bueba, čovjeka koji je osnovao francusku knjižaru-galeriju usred agresije. Ta ista ustanova je prerasla u Asocijaciju Paris-Sarajevo, odnosno Francuski kulturni centar Andre Malraux, na čelu s Francisom Buebom.

Jane Birkin će se susresti sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu dan nakon koncerta, u petak, 27. februara 2004, u 10.45.

Sponzori pomenutog koncerta su Francuski kulturni centar Andre Malraux, Sarajevska zima, Međunarodni centar za mir – Sarajevo, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Srdačna Antanta. Još učestvuju Bijenale mladih umjetnika, EFA, ISPA, Međunarodni institut pozorišta Sredozemlja, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Oslobođenje, FTV, BH Radio 1, Radio Stari grad, Studentski radio eFM.