{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jajce: Sutra otkrivanje spomen-ploče Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu

F
11.6.2008. u 15:56
0
0
Jajce: Sutra otkrivanje spomen-ploče Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu
0
Jajce: Sutra otkrivanje spomen-ploče Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu
U Jajcu će sutra dvojici glumačkih legendi Reihanu Demirdžiću i Rudiju Alvađu, godinama poznatim kao Momo i Uzeir, u okviru pratećeg programa Festivala, a povodom 20 godina njihove smrti biti otkrivena spomen-ploča.
To je mali, ali vrijedan znak pažnje za njihovo učešće na najstarijem pozorišnom festivalu Bosne i Hercegovine. Da se bar na taj način zapamte.

Nekad su bili sinonim za zdrav bosanski humor. Po njihovim likovima nazvana su i dva sarajevska nebodera.

Prošlo je 20 godina od njihove smrti, a desilo se da "odu" iste godine, te 1988. I da ne dočekaju da više niko u Sarajevu ne naziva zgrade imenima njihovih likova.
Nema više Mome ni Uzera ni u radioemisijama, a ni neboderi ne nose imena po likovima koje su u domove donijeli glumci.

Rudi Alvađ rođen je 17. jula 1929. u Petrovcu na Mlavi. Igrao je u niz predstava prvo u narodnim pozorištima Pule i Varaždina, potom u Malom pozorištu (danas Kamerni teatar 55), zaim u Narodnom pozorištu Sarajevo.Preminuo je 21.septembra 1988.

Reihan Demirdžić rođen je u Sarajevu 1. januara 1922. Prvu ulogu ostvario je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, zatim nastupa u Narodnom pozorištu Šabac, pa prelazi u Narodno pozorište u Titovom Užicu, potom u Narodno pozorište u Nišu.Godine 1955., a u toj godini osnovano je i Malo pozorište (Kamerni teatar 55), Demirdžić se vraća u Sarajevo i nastupa u ovoj teatarskoj kući.
Preminuo je 23. augusta 1988. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: