Kultura
0

Jajce: Igre započele Gogoljevom "Ženidbom"

FENA
Sinoć su u Jajcu po dvadeset i šeti put otvorene Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine.

Obaraćajući se brojnoj publici u Domu kulture Jajce, direktor Doma kulture i ujedno direktor Igara Mevzudin Duranović, istakao je da su pred građanima Jajca dani u kojima će se družiti s najboljim glumcima i teatrima Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić istakao je da je kulturni život Jajca sve bogatiji, a u to se uključuju u Pozorišne igre.

Ključeve grada Jajca ovaj put dobio je doajen bh. glumišta Žarko MIjatović. Primajući ključeve grada Mijatović je jednostavno poželio da se u Jajce vrati nekadašanja atmosfera pozorišnih igara kada su se glumci družili sve dane koliko je trajao Festival. I naravno Festival je otvoren već dobro poznatim sloganom: "Nek igre počunu!".

Igre su počele predstavom "Ženidba" NIkolaja Vasiljevića Gogolja, Narodnog pozorišta iz Sarajevo, u režiji Petra Večeka.

Gogoljeva "Ženidba" ovaj put iščitana je u duhu senzibiliteta nove generacije. Riječ je o kako se navodi u obrazloženju selektora Igara Kaće Dorić, o dobroj scenskoj realizaciji klasične komedije velikog pisaca. Komedije koja po svom statusu u svijetskoj dramskoj književnosti spada u repetroar tzv. narodnog pozorišta. Naravno riječ je i o komadu u kojem svaka generacija glumaca želi da se okuša u oživljavanju i scenskoj konkretizaciji Gogoljevih majstorski oblikovanih likova...

U predstavi igraju: Amra Kapidžić, Nisveta Omerbašić, Jasna Diklić, Ermin Sijamija, Miraj Grbić, Milan Pavlović, Vladimir Jokanović, Mirvad Kurić, Adnan Hasković, Marija Omaljev.

Dramarturg je Zehra Kreho, scenograf Marijela Hašimbegović, kostimograf Amela Vilić, a muziku potpisuje Asim Bjelanović.