Kultura
0

Jack i Charley nakon Varšave ponovo na sceni SARTR-a

Klix.ba
U petak 22. i subotu 23. novembra 2013. s početkom u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra publika će ponovo moći pogledati predstavu “Džepovi puni kamenja”. Režiju za ovu predstavu potpisuju Adi Hrustemović i Igor Skvarica koji, ujedno, u njoj i igraju glavne uloge.

"Džepovi puni kamenja" su tragikomična priča o dvojici statista, Jacku i Charleyju, koji se upoznaju dok statiraju na velikom holivudskom filmu koji se snima u malom selu u Irskoj. Masivna holivudska mašinerija nadvila se nad malom pokrajinom Kerry (Irska) kako bi snimili raskošni historijski spektakl "Mirna dolina", što siromašnom stanovništvu nudi mogućnost kratkoročnog zaposlenja u ulogama statista.

Za stanovnike Kerry, gdje je pedesetak godina ranije sniman i čuveni "Tihi čovjek" s John Wayne, dolazak Holivuda predstavlja nekoliko sedmica sigurnog posla i pristojne zarade, ali i brzo raspaljivanje snova i težnji lokalnih sanjara, prvenstveno Jack Quinn koji želi postati glumac, ali i vlasnika nedavno propale videoteke Charlie Conlone, koji se upoznaju na setu velikog epskog spektakla.

Komedija u kojoj dva glumca igraju četrnaest muških i ženskih karaktera, koji se transformišu, tako da kad jedan sjedne niko ne garantuje da će ustati kao ista osoba. U trenutku očigledno smiješna, u narednom ironična i satirična, a u nastavku gorka i dirljiva. "Predstavu smo posvetili publici željnoj glumačke zaigranosti i odlaska iz pozorišta s dubokim osjećanjem nade i optimizma".

Bitno je još napomenuti da su "Džepovi puni kamenja" ove godine nastupili van takmičarskog dijela na ITSeLF festivalu održanom u Varšavi. Ovom predstavom BiH je imala svoje prve predstavnike. Igor i Adi su dobili pozitivne kritike, čime su pokazali da mogu parirati svjetskim teatrima.

Cijena ulaznice iznosi 5 KM, a svi zainteresirani rezervacije mogu obaviti putem telefona 033/664-070, maila [email protected] ili slanjem poruke na Facebook page.