Izložba
0

"Ja sam preživio 1.425 dana opsade"

Sarajevo-x.com
U petak 11. jula 2008. godine u Instant heidi.com Gallery u Lozani (Lausanne) u Švicarskoj, biti će predstavljen rad “Ja sam preživio 1.425 dana opsade“ Andreja Ðerkovića.

Rad je premijerno prikazan 2007.godine u sklopu projekta "Modul memorije“ u Karabitu (Umjetnička galerija BiH), iste godine u sklopu 12. Biennale de l’Image en Mouvement (BiM), u Centre pour l’Image contemporaine Saint-Gervais (SGG) u Ženevi, te u Galerie Studio 34 u Marseilleu.

Rad je rezultat vjerovatno najveće moralne i sociološke dileme: ko je ostao i ko je otišao tokom opsade grada? Ima zadatak da sugerira različitost osobne percepcije doživljenog/preživljenog perioda opsade Sarajeva, neovisno od toga da li je to bilo u Sarajevu ili u Geteborgu, Montrealu ili u Parizu.

Sa druge strane, on također sugerira i različitost sarajevske interne percepcije opsade, proživljene kako na Dobrinji, Velešićima, tako i u drugim dijelovima grada. No, iako bi rad trebao imati i svrhu svojevrsne pomirbe između ovih fiktivnih grupacija među kojima postoji konstantni sukob u dnevnoj komunikaciji, rađa se potreba da se ipak napravi distinkcija između istih, na osnovu proživljenog.

Posjetitelju se ostavlja osobna sloboda da, pogledavši se u ogledalo, preispita tu svoju percepciju doživljenog/preživljenog perioda opsade Sarajeva i suprotstavi je realnosti u kojoj se danas nalazi.