{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ja, ban bosanski Kulin'

F
29.8.2009. u 13:38
0
127
'Ja, ban bosanski Kulin'
0
'Ja, ban bosanski Kulin'
"Ja, ban bosanski Kulin" naziv je tematske izložbe više kustosice i doktorantice srednjovjekovne historije Elme Hašimbegović koja će biti otvorena u ponedeljak, 31. augusta, u Historijskom muzeju BiH povodom obilježavanja 820 godina od izdavanja povelje najpoznatijeg bosanskog bana.
Ovaj najstariji pisani pravni dokument bosanske države bit će predstavljen kroz osvjetljenje njegovih detalja, a uz prijevod omogućit će i bolje shvatanje srednjovjekovnog perioda bosanske države, njenog vladara te političkih i ekonomskih odnosa koji su tada vladali.

Otvaranje izložbe bit će popraćeno muzičko-poetskim programom, uz učešće glumice Nade Đurevske te izlaganje historičara Dubravka Lovrenovića.

Autorica izložbe Elma Hašimbegović podsjetila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako je ban Kulin 1189. godine Poveljom dao slobodu Dubrovčanima da trguju na teritoriji Bosne.

Povelja također, kazala je, kroz 20-ak redaka nudi niz dragocjenih informacija, predstavljajući vrijedan historijski izvor iz kojeg se može saznati mnogo o kulturnom, ekonomskom i političkom životu bosanske države.

Ona naglašava da je Povelja ujedno i jedan od najstarijih ćirilskih dokumenata, te da će izložba ujedno biti prilika za promociju njenog značaja kao historijskog pisma Bosne kojim su ispisani i stećci te mnogi crkveni dokumenti. Ujedno će se ukazati i na zanemarenost tog pisma u današnjoj BiH.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac istaknula je da ova institucija i u vrijeme teške finansijske situacije ima potrebu da obilježi i podsjeti na važne historijske datume i ličnosti.

Ona je mišljenja da je obilježavanje godišnjice Povelje jedan od najvažnijih historijskih datuma za BiH, jer svjedoči o njenoj opstojnosti i višestoljetnoj državnosti.

Najavila je da se planira gostovanje izložbe po svim većim gradovima u BiH, ocijenivši da je edukacija važan segment postavke, posebno za osnovce i srednjoškolce.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti postavljena mjesec dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: