MESS
0

Izvedena velika predstava "Crveno" Martina Kočovskog

FENA
Predstava "Crveno", koju je prema romanu "Zovem se Crvena" turskog nobelovca Orhana Pamuka rediteljski na scenu postavio Martin Kočovski, izvedena je sinoć u Narodnom pozorištu u okviru 50. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o velikom koprodukcijskom projektu između Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore, koji se rijetko viđa na teatarskim scenama regije.

Roman "Zovem se Crvena" smatra se vrhom Pamukovog opusa. Radnja, smještena u 16. stoljeće u Istanbulu, u konačnici potiče ideološki spor između starog i novog, osmanske i zapadne perspektive likovne umjetnosti, tradicije i savremenosti. Kočovski, u tom kontekstu, istražuje dva puta današnje generacije - prvi izrazito vjerski, a drugi s neograničenom slobodom života i savjesti.

Reditelj je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo da boja iz naslova predstave ne igra temeljnu ulogu u priči, ali daje metaforu na smrt, ljubav i druge pojave.

On je mišljenja da su velike koprodukcije ovakvog tipa istinski poklon za aktere i publiku, jer se izuzetno rijetko dešavaju i predstavljaju veliku šansu za teatarski svijet.

"Kao što je bilo jako teško i naporno da se organizuje ovakav projekt, isto je tako teško bilo i raditi s glumcima iz različitih zemalja. Ali, međusobno povezivanje i upoznavanje je ono najbolje što je predstava podarila našoj generaciji", kazao je.

Istaknuo je također da je priču u izvjesnom trenutku stavio na Balkan, prateći historiju ovog podneblja.

Glumica Ilina Čorevska potvrdila je mišljenje da je koprodukcija zaista dar za sve glumce, jer ona predstavlja susret različitih kultura i teatarske estetike. Predstavu je nazvala veoma strasnom i kompleksnom.

I ostali su glumci stava da je rad na predstavi bio težak, ali i veliko iskustvo te prilika za razmjenu iskustava i teatarskih vizura.

Na konferenciji za medije su se predstavili i akteri komada "Hodnici žuti, purpurni, plavi" održanog jučer u Bošnjačkom institutu u izvedbi glumaca Radionice Intergracije, udruženja građana koje je pokrenuo glumac Miki Manojlović.

Riječ je o projektu čiji je cilj involvirati osobe s invaliditetom da bi bili akteri, a ne samo posmatrači nekog umjetničkog djela. U ovom je slučaju riječ o slijepim i slabovidnim osobama.

Manojlović je danas ocijenio da živimo u vremenu potpune destrukcije ideja te da je upitan odnos država i institucija u cijelom regionu prema osobama s invaliditetom, kao i rezultata koji se postižu.

"Željeli smo da za promjenu te osobe budu na sceni, a mi u publici. Ovo je nešto što nas sve ispunjava i daje mogući primjer kako bi se mogao urediti ovaj naš trenutak življenja", kazao je.

Za glumicu Vesnu Radulović jedan od najvećih problema kod izvedbe predstave je gostovanje, jer je tada potrebno prvo ovladati prostorom. Istaknula je da su svi ovoj predstavi dali svoj doprinos te da niko nije nametao isključivo svoje ideje.

Glumica Ljiljana Trbulin ističe da joj je najteže bilo svoj život pretočiti u tekst, a zatim ga iznijeti pred ljudima koje ne poznaje.