{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izvedena predstava Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika

F
3.12.2011. u 11:38
0
0
Izvedena predstava Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika
0
Izvedena predstava Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika
Široki Brijeg
Hrvatsko pučko kazalište s Hvara izvelo je sinoć u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu predstave "Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika".
To kazalište osnovano je prije 40-ak godina, a njegova najvažnija predstava "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika" izvedena je do sad više od 200 puta. Riječ je o predstavi s kojom se ne mogu usporediti ni mnoge produkcije profesionalnih kazališta, što potvrđuju i brojne nagrade te gostovanja doslovce po cijelom svijetu (Brazil, Urugvaj, Argentina, Austrija, Slovačka, Italija... itd. ).

Tradicija izvođenja ovoga prikazanja seže u 14. pa i 13. stoljeće, a zapisi predstave pripisuje se don Sabiću Mladiniću, Petru Hektoroviću i drugim autorima.

U predstavi Rimljani (crni bratimi) slave svoje poganske bogove i progone kršćane (bile bratime), a kršćani, unatoč životnoj opasnosti, ispovijedaju svoju vjeru privlačeći sve više pogana u svoju zajednicu. Sveti Lovrinac odoljet će napastima i samog Belzebuba, a potom će umrijeti spaljen na lomači (na gradelama) u slavu svog Boga, zbog čega ga anđeli uzdižu u rajsku slavu.

Glumačka ekipa s otoka Hvara oduševila je sve prisutne u širokobriješkoj bazilici sadržajem i porukom predstave, ali i arhaičnim hvarskim čakavskim narječjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: