Otvorena izložba
29

Izvanredni radovi i instalacije Džeke Hodžića izloženi u sarajevskoj Vijećnici

Klix.ba
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Izložba radova umjetnika Džeke Hodžića otvorena je večeras u sarajevskoj Vijećnici. Prvi posjetioci oduševili su se izvanrednim Hodžićevim djelima, a najviše radovima "Apokalipsa I", "Apokalipsa II" te instalacijom "Od Aleksandrije do Vijećnice".

Inspiraciju za svoja djela Hodžić je pronašao u apokalipsi i stradanju. Kako kaže dobitnik 12 nagrada za umjetnički rad, Bog je stvorio čovjeka da živi u ljubavi i blagostanju, ali ljudi danas nisu organizovani na području života, već rata.

Djela koja savršeno odgovaraju prostranoj Vijećnici, Apokalipsa I i II, nose poruku mira, ali i opomene da Bog nije stvorio čovjeka da živi u ratu, već u miru, ljubavi i blagostanju.

Rad "Apokalipsa 1" predstavljen je protekle godine i u Historijskom muzeju. Nastao je 80-ih godina kada se počela raspadati bivša Jugoslavija.

"Apokalipsa II", s kojom Hodžić proslavlja 67. rođendan, govori o planetarnom stradanju, odnosno o stradanju svemira. U dva triptiha na obje apokalipse nalaze se grobnice, gdje se primjećuju stare cipele, kosti, pantalone, kaiš, a iznad grobnice čovjek koji želi vladati.

Instalacija "Od Aleksandrije do Vijećnice" govori o stradanju knjiga u bibliotekama, počevši od biblioteke u Aleksandriji do Vijećnice.

Tokom večerašnje izložbe u Vijećnici održana je i promocija knjige eseja "Apokalipsa u djelu Džeke Hodžića" u kojoj su 32 eseja poznatih intelektualaca koji su bili zainteresovani da pišu o djelu "Apokalipsa I".

Umjetnik Hodžić iza sebe ima 70 samostalnih i 535 grupnih izložbi. Njegova veličanstvena djela u Vijećnici posjetioci imaju priliku vidjeti do 22. decembra ove godine.