Od 15. septembra
54

Izudin Bajrović: Nadamo se da će nova sezona NPS biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna

Piše: E. Lj.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U susret novoj umjetničkoj sezoni 2018/19. Narodnog pozorišta Sarajevo, koja će biti otvorena 15. septembra izvedbom opere "Hasanaginica", v. d. direktora ove institucije Izudin Bajrović izrazio je nadu da će nova umjetnička sezona biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna.

"Pokušavamo ostvariti našu misiju i nadamo se da će publika posjećivati i s uživanjem pratiti naš rad. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onom što radimo i plasiramo publici", rekao je Bajrović.

Dodao je da će Narodno pozorište Sarajevo od 19. do 26. septembra ugostiti Balet Fest Sarajevo.

"Riječ je o festivalu koji tradicionalno ugošćavamo. Balet kao umjetnost je nepravedno zapostavljen i treba mu posvetiti dužnu pažnju, jer bi bilo strašno da se balet ugasi", poručio je.

U saradnji s Ambasadom SAD-a u Narodnom pozorištu Sarajevo će 28. septembra biti upriličena premijera mjuzikla "Dvadeset peto takmičenje u spelovanju u okrugu Putnam".

"Ambasada SAD-a to radi u saradnji s Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu i Akademijom dramskih umjetnosti iz Tuzle. Na taj način ćemo otvoriti prostor mladim ljudima. Nakon toga će od 29. septembra do 6. oktobra na našoj sceni biti upriličene predstave iz programa festivala MESS", rekao je Bajrović.

Umjetnička direktorica Opere Adema Pljevljak-Krehić rekla je kako je ansambl koji samostalno nosi sve velike naslove velika stvar za BiH. Najavila je i da će 6. decembra u saradnji s Ambasadom Italije u BiH na sceni Narodnog pozorišta premijerno biti izvedena opera "Seviljski berberin". Osim toga, publika će imati priliku pogledati predstave iz repriznog repertoara Opere NPS.

V. d. umjetničke direktorice Baleta Belma Čečo Bakrač rekla je kako će publika u ovoj umjetničkoj sezoni imati priliku pogledati dva nova naslova.

"Trudili smo se očuvati balans između onog što je naša tradicija u baletu i klasika te pratiti tokove moderne i savremenog pokreta. Ove sezone je na sceni NPS 10. novembra planirana praizvedba baleta 'Okovani Prometej' na kojem ćemo sarađivati sa Sarajevskom filharmonijom. Povodom Međunarodnog dana plesa, 29. aprila, premijerno će biti izveden balet 'Uspavana ljepotica' u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića", rekla je Čečo Bakrač dodajući da će publika moći uživati i u repriznom repertoaru prošlogodišnjih naslova.

V. d. umjetničkog direktora Drame NPS Ermin Sijamija rekao je kako će 27. oktobra biti upriličena premijera predstave "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" Džemaludina Latića.

"Ta predstava je u pripremi i nadamo se da će temom i kvalitetom opravdati našu odluku da se pozabavimo tim komadom. U januaru počinjemo rad na predstavi 'Kavkaski put kredom' Bertolta Brechta, a u maju je planirana premijera predstave koju će prema romanu 'Snijeg' Orhana Pamuka režirati Dino Mustafić", rekao je Sijamija.