Kultura
4

Izučavanje Andrićevog djela u Višegradu

SRNA
Profesor Branko Tošović sa Instituta za slavistiku u Gracu predstavio je danas kulturnoj javnosti Višegrada projekat "Andrić i inicijative - Ivo Andrić u evropskom kontekstu", koji bi trebalo da se realizuje i u Višegradu.

"Projekat je zamišljen tako da se sistematski izučava Andrićevo bogato književno djelo kroz simpozijume koji su započeti 2007. godine, a završit će se 2015. godine", rekao je Tošović u spomen-učionici Ive Andrića gdje je predstavljen projekat.

On je podsjetio da su do sada u Gracu održana četiri književna simpozijuma na kojima je bilo prijavljeno 250 naučnih radova, te najavio da će peti biti održan u Višegradu - gradu Andrićevog djetinjstva.

"Peti simpozijum bit će posvećen isključivo jednom njegovom djelu, po mnogima i najboljem - romanu `Na Drini ćuprija`", istakao je Tošović. On je dodao da je za učešće na ovom simpozijumu već prijavljeno 118 naučnih radova poznavalaca Andrićevog djela iz 11 zemalja.

Na skupu u Višegradu, koji će se održati 4, 5. i 6. oktobra ove godine, planirano je da se govori o književnom aspektu Andrićevog stvaralaštva, o njegovoj poetici, stilu i jeziku u pripovijetkama i romanima.	

Andrićeva prva faza odnosi se na vrijeme austrougarske vladavine, druga faza pripada njegovom boravku u Gracu u Austriji gdje je doktorirao, a treća je u sjenci dva svjetska rata.
Vezani članci